Najnovije

MINISTRI SLOŽNI: Srbija neće dozvoliti da Mladić umre u Hagu!

Ministri poručuju da Srbija treba da obezbedi garancije za lečenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, budući da mu je život zaista ugrožen.

Ratko Mladić (Foto: Sinhua)

Naime, Ministarstvo pravde će podržati predlog branioca da se Ratku Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Srbiji. Dodaje se da će Vlada za svakog građanina Tribunalu dati potrebne garancije koje se traže u takvim slučajevima, u skladu sa zahtevom i zakonskim procedurama.
Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije i lider Pokreta socijalista navodi da Srbija svakako treba da da garancije.
- Svaki državljanin republike Srbije ima pravo na našu brigu i zaštitu. Broj Srba koji su umrli u Haškom tribunalu bez sumnje upozorava na potrebu da se obrati veća pažnja - poručio je ministar vojni.
Sa Vulinom se slaže i njegov kolega iz Vlade Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i potpredsednik Socijalističke partije Srbije, koji je poručio da će on na sednici Vlade glasati za taj predlog.
- Principijelno podržavam predlog da država Srbija pruži garancije za lečenje Ratka Mladića u Srbiji i ako taj predlog bude osnovan i formalizovan, ja ću na sednici Vlade za njega glasati. Srbija je i u ranijim slučajevima pružala garancije za dolazak haških optuženika u zemlju, ne prejudicirajući tok suđenja, niti njihovu eventualnu odgovornost - kazao je on i dodao da Srbija u punoj meri sarađuje sa Hagom.
- Zadatak naše države je da svojim građanima maksimalno pomogne u pravnim postupcima u inostranstvu i ne vidim razliku između slučaja Ratka Mladića i nekih prethodnih. Srbija u punoj meri sarađuje sa Tribunalom u Hagu, ona je demokratska i odgovorna država koja ispunjava svoje međunarodne obaveze, tako da ne bi bilo nikakvog razloga da se eventualnim garancijama koje bi pružila u slučaju Ratka Mladića ne izađe u susret - zaključio je Antić.
Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave i Antićev stranački drug, navodi da su ova pitanja pre svega humanitarnog karaktera.
- Ovakva pitanja su pre svega humanitarnog karaktera i tiču se elementarne etike koju baštini svaka država koja drži do pravne i svake druge zaštite svojih građana ili sunarodnika. Dakle, pitanja ove vrste ne treba sagledavati ad personam - kazao je  ministar Ružić.
Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture i funkcionerka Srpske napredne stranke, saglasna je sa svojim kolegama kada su u pitanju garancije za lečenje Ratka Mladića u Srbiji.
- Apsolutno da. Treba dati garancije - kazala je Mihajlovićeva.
Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže da država svakom građaninu treba da pruži pomoć.
- Smatram da iznad svega uvek moramo da budemo humani. Država Srbija pomaže i pruža pomoć svim svojim građanima bez izuzetka, ali istovremeno i građanima drugih zemalja kojima je takva pomoć potrebna - rekao je on.

Život mu visi o koncu

Podsetimo, zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, kome se sudi u Hagu, veoma je teško i život mu visi o koncu. NJegov sin Darko Mladić je  izjavio da se njegov otac bori za život u Hagu, da se simptomi bolesti iz dana u dan pogoršavaju i da ga Haški tribunal svesno pušta da umre u zatvorskoj ćeliji.
- On je bolestan, ali niko ništa ne preduzima. Bojimo se svi za njega i njegov život - poručio je on. Kako je rekao, njegov otac Ratko sve stoički podnosi i ne žali se.
- Kao pravi vojnik, sve podnosi mirno i na nogama. Bori se do poslednjeg daha. U razgovorima koje vodimo želi da zna samo da li mu je porodica zdrava i da nas vidi. To je sve što traži - rekao je sin generala Mladića.
Šešelja vraćaju u Hag na krsnu slavu SRS-a?! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Do sada neviđene fotografije srpskih optuženika Haškog tribunala
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA