Najnovije

LAZANSKI: I Srbi sa Kosova imaju pravo na — otcepljenje!

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije po profesiji pravnik, ali verujem da ima pravne stručnjake oko sebe. Ipak, pre nekoliko dana sebi je dozvolila izjavu koja pokazuje da ili nema pojma o onome što priča, ili svesno i još jednom podržava politiku dvostrukih standarda.

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Lazanski
Naime, gospođa Merkel je usporedila ujedinjenje dve nemačke države i odluku stanovnika Krima da se vrate matici Rusiji, usporedila je to na način koji opravdava ujedinjenje dve nemačke države, a osporava odluku građana Krima da izglasaju povratak Rusiji. Onako u stilu, „mi građani DR Nemačke“, a gospođa Merkel je tada bila stanovnik DR Nemačke, „nismo hteli da budemo pasivni posmatrači, nismo pristali na podeljenu Nemačku, već smo se založili za ujedinjenje dve Nemačke, pa bi isto tako trebalo da postupe građani Krima, da ne pristanu na status kvo i pripajanje Krima Rusiji“.
O tome je li bilo referenduma u DR Nemačkoj o ujedinjenju, pa makar i formalni referendum, gospođa Merkel ni reči. Na Krimu je održan referendum građana o statusu poluostrva, a u dve Nemačke ga nije bilo.
Dakle, za gospođu Merkel referendum na Krimu je irelevantan, spajanje dve Nemačke je pravno perfektna stvar, kao i nezavisnost Kosova, koja je takođe proglašena bez referenduma svih stanovnika južne srpske pokrajine.
Kako na Zapadu Srbe oduvek gledaju i doživljavaju kao ruske Pruse, znate ono, dobri su vojnici, em su pravoslavci, em oduvek su voleli Ruse, pa je Rusija stala uz Srbiju u Prvom svetskom ratu, pa su vojnici Crvene armije ginuli u borbama za oslobođenje Beograda od nacista, pa Rusi nas nikada nisu bombardovali, a neki drugi jesu i to više puta, teoretski je sasvim moguće da sever Kosova postane još jedna ruska enklava. Jer i po Ustavu SFRJ iz 1974. godine narodi Jugoslavije imaju pravo na samoodređenje do otcepljenja, ali to pravo nemaju narodnosti. Naime, pravo na napuštanje Jugoslavije nalazilo se samo u preambuli Ustava SFRJ iz 1974. godine, pa čak i tamo samo u jednoj opštoj formulaciji koja se ne odnosi na republike, već na narode. Čak je i Badinterova komisija  1991. godine dala mišljenje da autonomne pokrajine SFRJ nemaju pravo na sopstvenu državu. Kako su Srbi na severu Kosova narod, a ne narodnost, onda oni i po Badinteru imaju pravo da se otcepe od Kosova.
Član 1. oba međunarodna pakta o ljudskim pravima od 16. decembra 1966. godine glasi:
„Svi narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Oni slobodno odlučuju o svom političkom statusu i u slobodi oblikuju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.“
Kako to da gospođa Merkel ignoriše međunarodne odredbe o ljudskim pravima? Zašto te odredbe univerzalno ne vrede za sve narode sveta? Ko je onda na Krimu bio narod koji treba da odlučuje o sebi? Ko je to bio na Kosovu? Da li su to svi stanovnici južne srpske pokrajine? Ili samo albanski stanovnici Kosova? Šta se dešava ako stanovništvo neke oblasti posle nekog vremena želi da promeni svoju državnu pripadnost?
Krim je izglasao pripajanje Rusiji po svim pozitivnim odredbama međunarodnog prava, nemačko ujedinjenje bilo je, pre svega, politički čin, a ne posledica pravnih radnji i delanja. Kosovo, to je tek nasilje nad međunarodnim pravnim poretkom…
Pročitajte OVDE šta Lazanski kaže o ratu SAD i Severne Koreje.
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski o Kosovu - Amerika je iskoristila Kosovo ali Srbija je sama kriva.

Bonus video

Na nišanu Lazanskog - LJubiša Ristić i Nenad Radičević. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije po profesiji pravnik, ali verujem da ima pravne stručnjake oko sebe. Ipak, pre nekoliko dana sebi je dozvolila izjavu koja pokazuje da ili nema pojma o onome što priča, ili svesno i još jednom podržava politiku.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA