Najnovije

VUČIĆ: Podržavam odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu, Haradinaja sam video jednom u životu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u svom novom obraćanju javnosti da će u oktobru početi nova faza unutrašnjeg dijaloga o KiM, i istakao da je vreme da počnemo da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, jer je to suština naše političke sadašnjosti, i naše budućnosti.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Novinarima je kasnije odgovarao na pitanja među kojima je bilo i za Ramuša Haradinaja, jer su ga "neki analitičari" optužili da je "stvorio koaliciju" s njim. "Haradinaja sam video jednom u životu, u Hagu kada sam dolazio da vidim Šešelja..." "U zavisnosti od našeg odnosa prema KiM imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost", rekao je Vučić u obraćanju građanima iz Predsedništva Srbije.
On je rekao da se dijalog institucionalizuje od oktobra i da će se odvijati u koncentričnim krugovima, te da očekuje da će biti tolerantan, uz poštovanje različitog mišljenja i uz učešće svih relevantnih aktera.

Nemam zaključak, imaću ga na kraju dijaloga

Vučić je izjavio da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na KiM, da će unutrašnji dijalog da se nastavi u oktobru i poručio da nema zaključke unapred pripremljene, kao što to neki govore, ali će naravno na kraju reći svoj stav.
On je rekao da dijalog mora biti žestok, ali i tolerantan, ozbiljan i vodiće se i u parlamentu, u institucijama, različitim forumima. . .
Dodao je da je spreman da ide i da razgovara i sa SANU, SPC, drugim verskim zajednicama. . .
Kako je rekao neće nikom "pobeći sa megdana", razgovaraće sa svima, jer je reč o pitanju budućnosti, a ne dnevnim sujetama.
Istakao je i da je pripremljen izveštaj o svemu što je urađeno u poslednje četiri godine u dijalogu, i istaknuti svi važni datumi od 1998. godine i Kristofera Hila, pa nadalje.
Vladu Srbije zamolio je, kaže, da im pomogne u tom poslu, organizaciji određenih skupova.
Zamolio je i civilni sektor da se uključi jer su važne sve politike koje se odnose na Kosovo i Metohiju.
"Ovo je istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije, ne zato što neki misle da unapred postoji spreman odgovor. Mislim da pitanje politike nije pitanje ni kleveta, ni uvreda, sedanja u nečiju fotelju, već pitanje rezultata i odgovornog odnosa prema svim ključnim pitanjima", rekao je Vučić.
Ukazao je da za četiri godine nemamo ni jednog poginulog u međuetničkim sukobima, da narod žživi nešto lakše i danas Srba na Kosovu i Metohiji nije manje nego pre tri ili četiri godine.
"Najviše srpske dece se rađa na Kosovu i Metohiji, jer ih je muka na to naterala, da ostanu na svojim ognjištima", istakao je Vučić.
Na Kosovu ima između 110 i 120.000 Srba, dodao je predsednik Srbije.
Danas, ističe, imamo drugačiju poziciju pregovora, jer se glas Srbije čuje.
On je podsetio da je Prištini dat legitimitet onda kada smo Međunarodnom sudu pravde uputili pitanje da li su smeli da se otcepe ili ne.
"Tu inicijativu je pokrenuo Vuk Jeremić, tada je dijalog otišao iz UN i morali smo sve iz početka", naveo je Vučić.
Nije mu, kaže, lepo dok sedi sa Tačijem, Mogerini..ali bolje je da nama bude teško i da idemo na teške razgovore, a za to je i biran i dobio podršku.

Vučić o tome zašto je podržao ulazak Srpske u vladu

Aleksandar Vučić izjavio je da je kao predsednik podržao odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu.
On je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji imali svega tri opcije posle izbora, na kojima je 99 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa.
Prva opcija je, prema njegovim rečima, bila da podrže novu vladu novih, svežih snaga Albinja Kurtija ili Samoopredeljenja.
Vučić je ukazao da politički program pokreta Samoopredeljenje zahteva izmenu ustava sa ciljem odbacivanja Ahtisarijevog plana, čime bi se izbacili svi stranci, pa se postavlja pitanje ko bi štitio Srbe ako odu Kfor, Unmik i Euleks.
Takođe, kako dodaje Samoopredeljenje se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u Veliku Albaniju.
Isto tako, dodaje da se Samoopredeljenje zalaže i za kosovsku vojsku.
"Da li je Srpska lista trebalo da podrži stvaranje Velike Albanije? Šta god da su uradili kritikovali bi ih oni koji sada kritikuju", rekao je Vučić.
Druga opcija, kako je naglasio on, bila je da Srpska lista ne podrži nikog.
"A kakav bi to izbor bio. Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Haradinaj više. Ne mislite da šest do osam odsto stanovništava može da ima većinu u skupštini", naglasio je Vučić.
Treća opcija, prema njegovim rečima, je bila da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.
"Ništa dobro ne mislimo o njemu. Ima takvih još koji su lideri, ali nas niko ne pita kada se glasa", poručio je on.
Ovom trećom opcijom, podvukao je, Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i sačuvaju svoju decu.
"Zamislite da su doneli odluku da se ide na nove izbore. Šta bi radili kada bi ih napadali južno od Ibra, ili ako bi poslali ROSU na sever Kosova", rekao je Vučić podsetivši da se već jednom svađao sa zapadnim ambasadorom zbog ROSU na severu Kosova, nakon čega su povučene te jedinice.
"Šta biste radili kada krenu da napadaju Srbe. Da palimo džamije kao 2008. zbog neodgovorne politike naših vlasti. Da ne bi možda ovi naši junaci koji su umrljani penom od piva ili kapućina išli svoje živote da žrtvuju", kritikovao je Vučić dodajući da je najlakše biti neodgovoran.
Prvi put od 1991. albanske partije, kako podvlači, nemaju većinu, a to ne želi niko da primeti.
"Prvi put imamo nešto u svojim rukama od proglašenja samostalnosti", rekao je predsednik Srbije. Vučić je objasnio da na Kosovu i Metohiji živi danas između šest i osam odsto Srba. Prema našim podacima 8, a prema albanskim 5,8 odsto.
"Svakako nije više od osam odsto. Nažalost posle izgubljenog sukoba sa NATO, posle stravične NATO agresije, najveći broj Srba se iselio, i samo su na enklavama i na severu ostali da žive", objasnio je on.

Premijerka Brnabić ima moju punu podršku, u svemu

Vučić je istakao da premijerka Ana Brnabić ima njegovu punu podršku i da je ona dobar premijer.
Vučić je na pitanje koga podržava u sukobu oko zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zoranu Mihajlović ili Anu Brnabić, kao i ko je njegov premijer Brnabić ili Mihajlović, jasno poručio da njegovu podršku i svaku vrstu pomoći ima Ana Brnabić.
"Nisam je lako izabrao, dugo je bilo potrebno, ali sam napravio dobar izbor. Srbija ima veoma dobrog premijera", podvukao je on.
Vučić je ukazao da je ona završila veoma važan posao za Srbiju, završila je sedmu reviziju MMF-a, kritikujući da to nije proteklo zapaženo u javnosti, jer ne postoje pozitivne vesti u Srbiji.
S tim u vezi je kazao da je čuo danas da su neki zaprepašćeni jer im je nedovoljno 11 do 12 odsto povećanja minimalnih primanja.
"To su građani dobili zahvaljujući svom radu, ali i osmišljenoj politici Vlade Srbije. Kojima je to nedovoljno - glasajte za one koji će da kažu da mogu bolje, ali se sećam da, kada sam postao, premijer minimalna plata je bila daleko niža. Kažu 'mi smo jeftina radna snaga', a danas imamo samo 12 odsto nezaposlenih, za razliku od 26 odsto kada su drugi bili na vlasti", objasnio je Vučić.

U NJujorku, sledeće sedmice, i sa Trampom

Vučić je izrazio uverenje da će, tokom boravka u NJujorku, iduće sedmice, imati priliku da na kratko porazgovara sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, kao i da će on posetiti našu zemlju.
On je najavio da će u NJujorku, gde će prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN, imati susrete sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i drugim zvaničnicima EU.
"Verujem da ću imati priliku da nekoliko minuta razgovaram sa Trampom. Dobio sam poziv za njegov prijem. Svakako ću ga pozvati u Srbiju", rekao je on.
Vučić je izrazio uverenje da je njegov poziv već stigao do Trampa i da ćemo posle DŽeralda Forda, do kraja ili početkom iduće godine imati zvaničnu posetu američkog predsednika.

Neću na Paradu, nisam zainteresovan...

Vučić je izjavio da neće učestvovati u Paradi ponosa u nedelju i da za to nije zainteresovan.
"Nisam ni raspoložen, ni zainteresovan - ni ne pada mi na pamet da idem na tu paradu. Ići će Ana sa nekoliko ministara, koji to žele...Đorđević, Ružić, gradonačelnik Siniša Mali, on je svake godine tamo..." rekao je on.
Vučić je rekao da ima pametnija posla, a i da nema - ne bi, kaže, išao. U nedelju će inače imati dosta posla, a prisustvovaće i Vukovom saboru u Tršiću.
Pročitajte OVDE šta je nešto ranije izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin a tiče se ruskih "Migova".
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pre ovog obraćanja Vučić je gostovao u emisiji Ćirilica na TV Hepi.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA