Najnovije

MALI: Završetak radova u Beogradu pre roka

U Beogradu se nikada nije više gradilo a završetak radova se očekuje pre roka, krajem oktobra, rekao je za RTS gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Za vikend će tokom manifestacije "Dani Pekinga u Beogradu" gost grada biti gradonačelnik Pekinga Cai Ci.

Siniša Mali (Foto: Jutjub)

Govoreći o radovima na ulicama Beograda i primedbama pojedinaca da to ometa saobraćaj i život građana, Mali kaže da je ponosan na sve radove.
"Kada se okrenemo oko sebe, nikada se više nije gradilo. Svuda u Beogradu gradimo neku kanalizaciju, vodovod ili ulicu, imamo preko 1.100 gradilišta otvorenih u ovom trenutku", kaže Mali i dodaje da se decenijama nije tako radilo i da se sada radi sve više da bi se sve to nadoknadilo.
"To je pokazatelj odgovorne politike", rekao je Mali.
Poslednjih godina je, podseća, urađeno 113 kilometara kanalizacione mreže, 286 kilometara vodovodne mreže i 535 kilometara asfalta.
Očekivani datum završetka većine radova je, kaže, kraj oktobra, a tu spadaju radovi u Ruzveltovoj, Bulevaru oslobođenja i na Slaviji, a rok po ugovoru sa izvođačem je, kaže Mali, 6. novembar.
"Završetkom tih radova, razmišljamo šta ćemo sledeće, a to će biti Kneza Miloša, 27. marta, Cara Dušana", ističe gradonačelnik Beograda.
U četvrtak se otvara Tržni centar u Rajićevoj, tržni centar u Lazarevcu, počinju i radovi kod zgrade gde je bio Savezni MUP u Kneza Miloša, a 11. oktobra se otvara dom zdravlja u Rakovici, koji su tamo čekali 40 godina, najavio je gradonačelnik i dodao da se u novembru očekuje i kraj radova na Kosančićevom vencu.
Gradonačelnik Beograda je rekao i da su grejne probe već počele iako je tek septembar, kako bi bili spremni za nastupajući zimu.
"Beogradske elektrane ne duguju 'Srbijagasu' ni dinar za isporučen gas, što se ranije nije dešavalo i pokazuje koliko su finansije konsolidovane", rekao je Mali.
U julu su kaže, krneule isplate od po 10.000 dinara svakoj porodilji na teritoriji Beograda upravo iz ušteda koje su ostvarene.

Za vikend "Dani Pekinga u Beogradu" 

Dvodnevna manifestacija "Dani Pekinga u Beogradu" održaće se za vikend u Beogradu, a kako je najavio Siniša Mali, gost manifestacije biće i gradonačelnik Pekinga Cai Ci.
Mali je za RTS rekao da odnosi srpske i kineske prestonice nikada nisu bili bolji, a da će u okviru predstojeće manifestacije biti održan i privredni forum na koji se već prijavilo, kaže, oko 3.000 privrednika i 200 kompanija.
Svaki takav susret privrednika, smatra Mali, Beograd treba da iskoristi, a ono što je posebno važno, ističe, jeste da je u Beogradu od juna i jula ove godine, rekordno nizak broj nezaposlenih, najniži u poslednjih 10 godina.
Na "Danima Pekinga u Beogradu", najavio je gradonačelnik, biće održano i nekoliko sportskih događaja a deca iz Pekinga imaće priliku da igraju hokej sa beogradskim mališanima.
"Biće i koncerata a sledeće godine sličan događaj očekuje nas u Pekingu", kaže Mali.
Podsetio je da je pre mesec i po dana u Šangaju potpisan ugovor o saradnji sa tim gradom, a prošle nedelje i sa Seulom. "Želimo što bolji odnos sa što više gradova sveta", ističe gradonačelnik.
Prema njegovim rečima, u planu je potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji između Pekinga i Beograda, ali ono što je važno, kaže, jesu sporazumi koji nas čekaju do kraja godine.
To su, najavio je, sporazumi o izgradnji dalekovoda koji treba da povezuje Tent sa beogradskim elektranama.
"Radimo sa njima i na završetku izgradnje kanalizacije u Beogradu i na izgradnji fabrike za prečišćavanje vode u Velikom selu", kaže Mali i ističe da je investicija od preko 250 miliona evra.
Gradonačelnik Beograda učestvovaće u petak na Samitu 16 gradonačelnika Centralne i Istočne Evrope u Podgorici, a kako je najavio, sledeće godine, domaćin tog skupa biće Beograd.

Mali: Dolazim na Paradu ponosa

Gradonačelnik Beograda rekao je da će prisustvovati Paradi ponosa u nedelju, kao i da očekuje da će taj događaj proći mirno i da neće biti incidenata.
"Beograd pokazuje da je grad bez diskriminacija i sa jednakim pravima za sve, a posebno pravom na budućnost", rekao je Mali za RTS.
U Beogradu je trenutno u toku Nedelja ponosa koja će se završiti u nedelju, 17. septembra, šetnjom od Cvetnog trga prema Trgu republike gde će biti održan zabavni program.

U petak prvi let iz Beograda za Peking

Gradonačelnik Beograda najavio je da će u petak biti organizovan prvi let iz glavnog grada za Peking.
Siniša Mali je rekao da se direktna linija Beograd-Peking uspostavlja ponovo posle mnogo godina.
Ruta leta je, prema rečima gradonačelnika Beograd - Prag, Prag - Peking, ali putnici neće morati da izlaze iz aviona.
Lazanski o srpskim migovima kaže da su tri u kvaru, u jedan udarila ptica! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Do kraja godine 250 prilaza za osobe sa invaliditetom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA