Najnovije

AMERIKANCI NAPUŠTAJU AL TANF: Britanske specijalne jedinice već ispraznile okolne objekte!

Koalicione snage rano jutros povukle su se iz Zakafa, po dogovoru sa ruskom stranom o situaciji u Sirijskoj pustinji, izvestili su sirijski opozicioni mediji.

Amerikanci u Siriji (Foto: JuTjub)

Baza Zakaf, jedna je od pomoćnih instalacija sirijske vojne baze Al Tanf, u blizini tromeđe sa Irakomi Jordanom, koju su zaposele "Koalicione" snage i pretvorile je u svoje glavno uporište u ovom delu Sirije. Kako navode izvori koji su izvestili o ovom povlačenju, položaje su prvi napustili britanski vojnici, koji su se iz Zakafa povukli još 8. septembra, nakon što su jordanske vlasti primorale "opozicione" snage pod svojom kontrolom da napuste sirijsku teritoriju. 
Ostatak džihadista koji se nalaze u ovom području odbio je ovo povlačenje, dodavši da će svoje oružje sada "slobodno moći da okrenu prema snagama sirijskog režima".

Može se pretpostaviti da je ovakav potez "Koalicionih" snaga povučen kao "znak dobre volje" pred razgovore o podeli zona interesa u Deir Ez Zoru, koje je inicirala Amerika. Više o tome možete da pročitate OVDE. Da podsetimo, ranije ove godine vodile su se žestoke borbe u Sirijskoj pustinji između snaga lojalnih sirijskim vlastima, koje su imale podršku Rusije, i džihadista koji su uživali otvorenu i direktnu podršku američke "Koalicije" i Jordana. Tokom ovih sukoba, koalicioni avioni dva puta su gađali kolone sirijske armije, a jednom čak i iračke Snage nacionalne mobilizacije koje su u tom trenutku izbijale na sirijsku granicu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Žestoke borbe su se vodile pre dva meseca između SAA i "opozicije" u blizini Al Tanfa:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA