Najnovije

CIPRAS NEPOŽELJAN NA SVETOJ GORI: U odluci bez presedana učestvovali predstavnici svih crkava!

Administracija Svete gore odbila je da u zvaničnu posetu primi premijera grčke Aleksisa Ciprasa, ali je istakla da on Atos može da poseti samo kao privatno lice, odnosno hodočasnik, piše grčki "Katimerini".

Cipras ne može na Sveti Goru (Foto: public)

Kao razlog da se Ciprasu, koji je u sredu trebalo da poseti Svetu Goru i tamo razgovara sa patrijarhom Vartolomejom, navodi se to što se Cipras izjašnjava kao ateista.
Iako je Cipras, kao predvodnik opozicije rado priman na Atosu i čak dobio blagoslov monaštva za kandidaturu, odluka njegove Sirize da se, po prvi put u grčkoj istoriji, zakletva prilikom preuzimanja vlasti ne izgovori iznad Jevanđelja, dovela je do velikog jaza između njega i crkve. Nije pomoglo ni oslobađanje od poreza za crkveno vlasništvo van Atosa. Prema pisanju "Katimerinija" odluka je donesena u ponedeljak na burnom sastanku Sveštene epistasije, vrhovnog upravnog tela Svete Gore, na kom su učestvovali i pripadnici srpske, ruske i bugarske crkve. Ciprasov kabinet je, međutim, saopštio da je ta poseta "otkazana zbog prezauzetosti premijera", što je brzo demantovano na sajtu grčke crkve, gde se jasno navodi da je do otkazivanja došlo usled zabrane ulaska Ciprasu kao premijeru. Uz to su u jednom manastiru na Atosu - Manastiru Dohijarios - povodom posete Ciprasa okačene crne zastave i transparenti „Protiv antihrista“. Ipak, ovakva odluka uprave Atosa dovela je i do podela unutar same crkve, pošto je prema rečima kritičara odluke koja je, kako kažu, bez presedana u istoriji Svete Gore, ona pravno neodrživa, neshvatljiva i predstavlja veliku nepristojnost svete zajednice. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Emisija 60 minuta, američkog CBS-a posvećena Svetoj Gori:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA