Najnovije

Amfilohije: Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije i Kosova

Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova".

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije (Foto: Jutjub)

On je u božićnom intervjuu za TV Novi naveo da je zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave napisan Apel za odbranu Kosova i Metohije, u kojem je mitropolit jedan od potpisnika, a koji je samo nastavak ranijeg dokumenta iz 80-ih godina kada je zapaljena Pećka patrijaršija, što se kasnije preobrazilo u paljenje Kosova.
On je objasnio da je to nastavak stava koji traje od kada postoji Kosovo, jer je crkva na njemu ostala i kada su pobegli oni koji su stvarali autonomnu pokrajinu i koji su izdali Kosovo.
“Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999., vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih, koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji. Zna se njihov stav i šta oni očekuju. Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel”, kazao je Amfilohije.
On je naveo da sa vlašću u Srbiji ima isti odnos kao i sa onom u Crnoj Gori.
“Sa Vučićem nisam imao nikakav sukob, on je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru. On je rekao novinarima kako mu je Amfilohije kazao da je izdajnik, a da on to nije. Ja tada nisam rekao da je on izdajnik. Sada se bojim da ta njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio”, kazao je Amfilohije.
Ocenjuje da zapadne sile koje su nas bombardovale sada pokušavaju da nađu opravdanje za svoju agresiju i zločin, koji bi da predstave kao berićet, a to će biti urađeno samo ako Srbija i Crna Gora to prihvate u ime navodne demokratije, koja je ustvari demonokratija.
Na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je rekao kako smatra da predsednik Srbije želi da smanji sebi odgovornost.
Mitropolit crnogorsko-primorski je ocenio da je Crna Gora i dalje podeljena i zavađena, ali da se on moli Bogu da se ona pomiri u 2018. godini.
Istakao je da danas državom vladaju neokomunisti, kako su se neki od njih sami nazvali, te da su uzeli ono najgore od komunizma, a to je bezbožništvo.
Mitropolit je ocenio da su komunisti, oni časni i pravi, oduzimali i davali narodu, dok njihovi potomci uzimaju za sebe.
“Ovi koji su na vlasti, niko od njih nije sve ovo vreme došao da celiva ćivot Svetog Petra Cetinjskog, a celivaju sve odreda. Crna Gora je ušla u NATO pakt, pa celivaju one koji su bombardovali Crnu Goru i koji su oteli od nje njenu žilu kucavicu, a to je Metohija za koju su Crnogorci izginuli. Ima grob pored Đakovice gde je 700 poginulih za Metohiju”, ukazao je mitropolit.
On je ocenio da akteulna vlast nije prava Svetopetrovska Crna Gora, jer se ona kao takva ne bi odrekla ćivota Svetog Petra i Kosova i Metohije.
“Duh i moral koji je sada dobio apsolutnu važnost je avnojevski moral. Avnoj je grupa revolucionara, staljinista, pa su posle najvjernije Staljinu strpali na Goli otok. Svoje komuniste na Goli otok, a da ne govorimo šta su uradili sa ideološkim protivnicima. Vlast se ljuti na mene, ali ja ne mogu da govorim drugačije. Da nisam na stolici Svetog Petra mogao bih da bilo šta pričam i da se klanjam, ali ne mogu, ne smem od Svetog Petra jer svako jutro kad krenem odavde sa Cetinja moram da uzmem blagoslov od njega i moram da mu podnesem izveštaj kad se vratim”, kazao je mitropolit.
On je naveo da su neokomunisti odabrali najgore od komunizma, a to je bezbožništvo, ali da im to ne smeta da osnivaju svoje navodne crkve, koje su ustvari nevladine organizacije.
“Pravi časni komunisti su uzimali za narod, ali sada njihovi potomci uzimaju za sebe. Privatizuju, umesto da ono što su oduzeli vrate narodu i sami stvaraju za sebe. Vidite nema preduzeća na Cetinju. Dosta je urađeno u vreme sopcijalizma, ali šta je ova nova vlast neokomunistička uradila, šta je sa preduzećima i ogromnim bogatstvom, šta je sa radnicima, vidim siroti radnici iz “Dakića protestuju”, naveo je Amfilohije.
On je naveo da bi Crna Gora bila stvarno vraćena sebi, mora da se vrati duhu i moralu one stare Crne Gore.
“Sada ovi koji su prognali Boga iz naroda, objavili rat Bogu, a time i crkvi, danas stvaraju svoju crkvu. Možete zamisliti kakva je to priča da oni obezboženi stvaraju crkvu. Ovi koji napadaju mene kao da sam ja izdajnik Crne Gore, ne umeju siroti ni da se prekrste kako treba i ne znaju ni “Oče naš”. NJih plaća ova država, stvaranjem jedne NVO koja se proglasila za crkvu, a nikakve veze sa crkvom nemaju”, kazao je Amfilohije.
Šta je Vučić otkrio o svojoj deci pročitajte OVDE.
Izvor: Dan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mitropolit Amfilohije: "Šta se događa sa Svetosavskim srpskim narodom?!"
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA