Najnovije

POSLANICI KREĆU U IZMENE USTAVA: Brnabić dobila zeleno svetlo od Venecijanske komisije

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je dobila pismo sekretarijata Venecijanske komisije u kojem se navodi da se oni slažu sa ustavnim amandmanima koje je podnelo Ministarstvo pravde i dodala da će Vlada Srbije u najkraćem roku predložiti parlamentu da se krene u izmene Ustava. Brnabić je na taj način odgovorila poslaniku Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđu Vukadinoviću koji je naveo da Društvo sudija tvrdi da nije tačna informacija u vezi sa ustavnim amandmanima da je Srbija dobila pozitivno mišljenje.

Narodna skupština (Foto: Jutjub)

Brnabić kaže da je videla saopštenje i istakla da je dobila pismo sekretarijata u kojem se potvrđuje da se Venecijanska komisija slaže sa amandmanima.

"Pored toga, ja sam izuzetno ponosna što vodim vladu koja preko godinu dana vodi javnu raspravu oko ustavnim promena i amandmana. Ovo je primer demokratskog društva i demokratije. Mislim da je Ministarstvo pravde uradilo ozbiljan posao", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je to Ministarstvo našlo odličan način da izbalansira da pravosuđe u Srbiji bude više nezavisno nego što je bilo ranije i da građani i privreda imaju efikasno sudstvo.

"Mislim da će ukoliko ovaj dom prihvati amandmane i ovakve izmene Ustava Srbija biti primer za to kako se reformiše pravosuđe", rekla je premijerka.

Kaže da će u najkraćem roku skupštini predložiti da se krene u izmene Ustava, a nakon toga parlament I nadležni odbor mogu da nastave javnu raspravu, ako postoje otvorena pitanja.

Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas predstavnike Vlade kako se javni dug zemlje smanjio "preko noći", da li se istražuje "sumnjivo poslovanje firmi iz Srbije, a čiji su vlasnici navodno najbliži saradnici Dragana Đilasa, zašto Srbija nije skinuta sa "crne liste" zemalja koje su osumnjičene za korupciju i pranje novca, ali i o izjavi poslanika nemačkog Bundestaga.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, u danu za postavljanje pitanja, pozvao je danas ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da podnese ostavku zbog toga što je Srbija, kako kaže, i dalje na "crnoj listi" zemalja koje su osumnjičene za pranje novca, korupciju i finansiranje terorizma (FATF), kao i ministra finansija Sinišu Malog, jer, prema njegovim rečima, "falsifikuje" podatke o javnom dugu.

Aleksić je rekao da je Srbija u februaru 2018. godine dospela na "crnu listu" FATF-a, a tokom godine su, kako navodi, premijerka Ana Brnabić i ministar Stefanović obećali da će svi nedostaci biti ispravljeni do kraja leta i da ona više neće biti na toj listi.

U međuvremenu su urađene dve jezivije, jedna u junu, druga u oktobru, i Srbija je, ističe on, ostala na toj listi.

Aleksić tvrdi i da je Mali dolaskom na mesto ministra finansija "počeo da falsifikuje sve što mu dođe pod ruke", pa se tako, kako je rekao, javni dug smanjio "preko noći".

Prema njegovim rečima, Republički zavod za statistiku 1.oktobra ove godine doneo je odluku da za 2,5 milijarde evra poveća prihode Srbije i na taj način "dovede građane u zabludu da je javni dug smanjen sa 60 odsto (u junu) na 56 odsto".

Poslanik SNS-a Alekasandar Marković imao je pitanje za Ministarstvo finansija, odnosno za Upravu za sprečavanje pranja novca.

"Da li su se uključili u istragu holandske finansijsko-obaveštajne službe koje se bave finansijskim kriminalom i koje već duže vreme istražuju sumnjivo poslovanje firmi iz Srbije, a čiji su vlasnici, kako mediji prenose, najbliži saradnici Đilasa i Šolaka, ako ne i oni sami", pitao je Marković.

Pitao je da li su tužioci iz Holadnije zatražili od Uprave podatke o tim firmama, jer mediji navode da je tamošnje tužilaštvo već počelo da istražuje njihovo poslovanje.

Marković je pitao Ministarstvo unutrašnjih poslova da li će istražiti medijske navode o tom slučaju, jer, kako kaže, postoji osnovana sumnja da su u pitanju "problematične višemilionske transakcije između tajkunskih firmi u Srbiji i onih u inostranstvu".

Javni dug Srbije iznosi 24,1 milijardu evra, rekao je Aleksić i dodao da se vlast zadužila u prvih šest meseci 800 miliona evra, tako da nema govora o smanjenju javnog duga.

Poslanik SRS-a Aleksandar Šešelj komentarisao je izjavu poslanika nemačkog Bundestaga Petera Bajera da Srbija treba da prizna Kosova da bi ušla u EU, rekavši da se to govori godinama unazad i da Vlada Srbije treba da izađe u javnost i kaže da li je spremna da stavi potpis na pravno-obavezujući sporazum i obezbedi takozvanom Kosovu stolicu u UN.

Šešelja je interesovalo i da li će Srbija da diplomatski status srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, ali i to koliko je stranih kompanija koje su dobile subvencije ostalo u Srbiji.

On je ocenio da je to "pogubna" ekonomska politika nametnuta od MMF-a koji je, kako kaže, pravi gospodar srpske ekonomije.

Samostalni poslanik Zoran Živković pitao je premijerku Anu Brnabić i potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović o izgradnji Moravskog koridora podsetivši da je nedavno otpisan Memorandum sa američkom firmom Behtel.

On kaže da se u Memorandumu navodi da izgradnja 110 kilometara puta košta 800 milona evra, ukazujući da se pre nekoliko godina razgovaralo sa kineskom kompanijom i da je cena bila ispod 500 miliona evra.

"Razlika je dramatična. Kako je moguće da za pet, šest godina toliko poskupi izgradnja puteva u Srbiji", upitao je Živković, a tražio je odgovor i zbog čega nije raspisan međunarodni tender i zašto je izabrana baš ta američka kompanija koja je gradila u regionu, a oni koji su s njima pravili dogovore završili u zatvoru.

Živković je imao pitanje i za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

"Jako dugo je poznato da su navijačke grupe ogrezle u dubokom kriminalu,. Tu su droga, iznude, ubistva. Ne postoji nijedan organizovan kriminal koji je takav, a da nema veze sa vlašću. Pitam ministra unutrašnjih poslova i premijerku, da li je tačno da je dobar deo tih 'navijačkih grupa' u direktnim kontaktima sa vrhom vlasti", pitao je Živković.

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić brojao je do 16 "za 16 sekundi", a onda upitao koliko je sekundi potrebno da se izbroji do 160.000 koliko je građana potpisalo peticiju da se usvoji "Tijanin zakon".

On je pitao Vladu Srbije, resorna ministarstva, ali i Skupštinu Srbije kada će konačno taj zakon biti na dnevnom redu parlamenta, kao i šta treba da se dogodi da više ne bude žrtava.

Poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović je pitao zašto RTS nije prenosio odbojkaše utakmice.

"Nema previše sportova u kojima je Srbija uspešna. Obaveza je javnog servisa kad već ne ispunjava druge obaveze koje se tiču objektivnog informisanja, da to čini. Reći će da nije bilo sredstava, ali to nije tačno, jer se radi o skromnim sumama", rekao je Vukadinović.

On je pitao i zašto još uvek nije smanjena cena naftnih derivata, kao što je to obećano još letos.

"Kada su prestali protesti, sve je zaboravljeno i gurnuto pod tepih. Cena naftnih derivate je još veća od tada", konstatovao je Vukadinović.

U skupštini su polemisali poslanici Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić i Pokreta socijalista (PS) Đorđe Komlenski, između ostalog i o tome da li aktivisti menjaju strane jer su ucenjeni ili se vode principima, a bilo je reči i o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Komlenski je tokom rasprave rekao Aleksiću da ga se nije plašio ni dok je bio "živ", na šta mu je Aleksić odgovorio da je i sada "živ i da će tako biti verovatno još neko vreme", a između ostalog je poslanik Pokret socijalista, koji se bavio advokaturom, rekao i da zna da prepozna "potencijalnog klijenta".

Polemiku je, inače, pokrenuo Komlenski, koji je rekao da je jedan član koji je bio kod Aleksića prešao u Pokret socijalista, na šta je Aleksić odgovorio da je reč o čoveku koga su ucenili da bi mogao da iz trsteničkog Centra za socijalni rad, gde je radio, pređe u Beograd.

Nazivajući članice vladajuće koalicije PS i Srpsku naprednu stranku (SNS) interesnom grupom, Aleksić je istakao da oni pritiskaju i ucenjuju ljude koji nisu vezani za njihovu ideologiju, koju ionako, kako je rekao, i nemaju.

"Oni moraju zarad svoje egzistencije da pristaju na nešto što je nisko. Vi se još time hvalite. Siguran sam da u Srbiji ima gomile ljudi koji jedva čekaju da krenu za (predsednikom PS) Aleksandrom Vulinom i njegovom političkom ideologijom, za njegovim poštenjem i njegovom tetkom iz Kanade. Evo, u svakom gradom ne možete da se odbranite od članova", rekao je Aleksić.

On je dodao da partije na vlasti "kupuju" ljude parama države i poručio im da razmišljaju šta će da rade kada više ne budu bili na vlasti.

Zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić javio se da podseti da je SNS stranka desnog centra, što je, kako je objasnio, ideologija realne nacionalne politike.

"U tom smislu, mi smo međunarodno priznati", ukazao je kratko Orlić.

I Komlenski odbacuje tvrdnje da Pokret socijalista nema ideologiju, rekavši da su oni koji su pučem došli na vlast 5.oktobra pučem pokušali da unište sve što je levičarsko u Srbiji i da greše ako misle da su u tome uspeli.

"Levica ne može da bude uništena ni na koji način, a pogotovo ne od onih koji su tokom svoje vlasti pokazali da su jako zabrinuti za građane Srbije tako što su krali kroz nevladine organizacije, uzimali novac za nepostojeća javna preduzeća", rekao je Komlenski.

On je odbacio i navode da neko ucenjuje građane, dodajući da Pokret socijalista odavno nema nijednog direktora u ustanovama socijalne zaštite.

"Istina je da je ovaj čovek molio i tražio da dođe u Pokret socijalista, jer ga je sramota od ovakvih lažova, sramota je da ga neko preprodaje, sramota ga je da bude u savezu prevaranata", poručio je Komlenski.

Aleksić odgovara pitanjem odakle Vulinu (predsedniku Pokreta socijalista) 240.000 evra za kupovinu stana kada mu je plata 1.000 evra, upitavši čime se još on bavi.

"Kad god pomenete da je neko nešto ukrao ili kriv za nešto, setite se da ste vi na vlasti, setite se da vi sprovodite zakone, imali ste dovoljno vremena da procesuirate i uhapsite te koji su nešto ukrali od 2000. godine. Setite se i Vulinovog stana. Prvo počistite vaše dvorište", rekao je Aleksić.

Komlenski je to shvatio kao pretnju, pa je Aleksiću odgovorio da ga se nije bojao "ni dok je bio živ".

"Je l' vi to meni ponovo pretite kao sto ste pretili u noći između 5. i 6.oktobra da ja vodim računa o svojoj kući kad ste slali bitange sa oružjem da likvidiraju celu moju porodicu, je l' ponovo to pokušavate ovde. Otvoreno vam kažem, nećete proći, ni tad niste mogli, nećete ni sad", rekao je Komlenski.

On je pozvao Aleksića da objasni kako je prodao partiju Vuku Jeremiću, Trstenik i obraz i poručio mu da vodi računa da mu se pretnje ne vrate kao bumerang.

"Kao što vidite, ja sam još živ, pošto ste rekli da sam ja nekome pretio dok sam bio živ. Živ sam i danas i živeću verovatno još neko vreme", odgovorio mu je Aleksić i dodao da ne razume o čemu Komlenski priča, jer je on aktivno počeo da se bavi politikom 2008.godine.

"Ne znam na čiju adresu upućujete da vas je neko proterivao, jurio", upitao je Aleksić i dodao da je Komlenski poslednji koji treba da deli lekcije o moralu.

Opet ga je pitao za Vulinov stan i podvukao da se ni on ne plaši, jer je opozicija.

"Kako vas građani znaju, tako ste i na vlasti. Da ste bili bolji, bili biste na vlasti", rekao je Komlenski Aleksiću, koji je pre toga prokomentarisao da građani dobro znaju šta je on uradio i da je dobio veliki procenat glasova samo na ime i prezime.

Komlenski je rekao i da je radio kao advokat, branio profesionalne i veće mangupe i lopove i da mu dugogodišnja praksa daje za pravo da može lako da prepozna "potencijalnog klijenta".

Kakvu je knjigu napisao bivši šef diplomatije SRJ, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug/RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rasprava o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA