Najnovije

PRELETEĆE 2000 METARA ZA JEDNU SEKUNDU: Rusi razvili novi hiperzvučni metak

Ruske snajperske puške će uskoro dobiti modele municije koji će leteti hiperzvučnom brzinom. Ova municija će na ustima cevi ostvarivati početnu brzinu od čak 2000 m/sek. Američki internet portal The National Interest je pokušao da objasni, zašto je Rusima potreban ovakav tip municije.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Snajperisti moraju da u obzir uzmu mnogo faktora prilikom svog gađanja: brzinu i pravac vetra, atmosferske prilike, nadmorsku visinu i sl. Svi neophodni elementi moraju biti izračunati u veoma uskom vremenskom intervalu. Na tačnost celog proračuna utiče okruženje i rastojanje do cilja.

Hiperzvučni metak će sam po sebi rešiti neke od problema. Značajno veća brzina metka će minimizirati sve negativne faktore koji se javljaju pri gađanju standardnom municijom. Pre svega, meta neće moći da izbegne pogodak jer zrno u vremenskom okviru manjem od sekunde prelazi rastojanje od 1500 metara. To znači da će meta biti pogođena u onom položaju, u kakvom je vidi snajperista krou svoju optiku u momentu povlačenja oroza.

Prema informacijama koje dolaze od razvojnih inženjera, metak će napuštati puščanu cev brzinom koja je pet puta veća od brzine zvuka. To će obezbediti „čist“ pogodak na daljinama od 1000 metara, bez ikakve korekcije. Ovakva brzina metka zahteva i novo eksplozivno punjenje. NJegova aktivacija će stvarati daleko veće pritiske u cevi za razliku od standardnog barutnog punjenja. Prema rečima konstruktora, ovakve performanse će obezbediti visokoeksplozivne detonirajuće hemikalije posebnog sastava.

Bliže informacije o tehnologiji nove municije, i njihovoj ceni nisu za sada dostupne. Takođe, problem praska i trzaja oružja novi metak neće rešiti. Pored toga nova municija će brže „trošiti“ cevi od standardnih metaka.

U svakom slučaju hiperzvučni metak neće u potpunosti zameniti standardne tipove municije. Oni će se primenjivati u veoma teškim/kritičnim situacijama, kakve su npr. talačke krize gde treba nepogrešivo neutralisati metu.

Koliko je Moskva vojno jača od Kijeva pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Top 6: Najbolji snajperi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA