Najnovije

ŠTA DONOSI SET PORESKIH ZAKONA? Evo šta se menja

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas set poreskih zakona u Skupštini Srbije, među kojima su izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Narodna skupština (Foto: pixabay)

Mali je objasnio da su izmenama stvara fiskalno rasterećenje prihoda po osnovu rada, kroz smanjenje stope doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i stvaraju se uslovi za utvrđivanje najniže i najviše mesečne, odnosno najviše godišnje osnovice doprinosa.

Kao ključne izmene, Mali je naveo smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, sa 1,5 odsto na 0,75 odsto.

"To znači, sa stanovišta obračunavanja i plaćanja doprinosa po osnovu zarade, da je poslodavac oslobođen od plaćanja dela doprinosa koji se obračunava i plaća na teret poslodavca (na teret zarade), a da se doprinos od 0,75 odsto plaća na teret zaposlenog (iz zarade)", rekao je Mali.

Kako kaže, na taj način obezbeđuje se manje fiskalno opterećenje prihoda po osnovu rada i smanjenje troškova poslovanja za poslodavce kao i za druge isplatioce prihoda. Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana treba da suzbiju nelegalan rad fizičkih lica u svojstvu pružaoca usluga smeštaja uređenjem poreskog tretmana, da poveća odgovornost zaposlenih prema poslodavcima, ali i omogući rešavanje problematičnih kredita.

Mali je rekao da se predloženim rešenjem uređuje poreski tretman prihoda koje ostvari fizičko lice od pružanja ugostiteljskih usluga u objektu domaće radinosti i objektu seoskog turizma.

"Poresku osnovicu čini iznos pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva, odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom prema kategoriji turističkog mesta", rekao je Mali.

U cilju smanjenja problematičnih kredita izvršene su izmene u delu koji se odnosi na poreski tretman prihoda fizičkih lica u slučaju realizacije vansudskog poravnanja između banke i korisnika stambenog kredita koji se smatra problematičnim, u smislu da je izuzet od oporezivanja prihoda koji fizičko lice ostvari po osnovu otpisa dela potraživanja.

Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, one će, kaže Mali, pružiti podršku razvoju privrede, naročito kroz stvaranje povoljnijih uslova za obavljanje privrednih aktivnosti.

Izmenama zakona će se izmeniti način obračuna poreske amortizacije, podsticaće se inovativnost I unaprediti položaj obveznika omogućavanjem rashoda po osnovu reklame i propagande bez ograničenja.

Novi carinski zakoni omogućiće prelazak na bezpapirno poslovanje, pojednostavjenje, modernizaciju i racionalizaciju carinskih procedura i obezbeđivanje veće pravne sigurnosti i jednoobraznosti poslovanja.

U okviru seta poreskih zakona su i izmene i dopune Zakona o javnom dugu, a Misija MMF-a preporučuje da definicija cilja upravljanja javnim dugom treba da se izmeni u skladu sa najboljim praksama, odnosno da Ministarstvo finansija i Uprava za javni dug obezbede sredstva za redovno servisiranje budžetskih potreba po najpovoljnijim uslovima i troškovima finansiranja uz prihvatljiv nivo rizika.

Mali je govoreći o izmenama Zakona o duvanu rekao da se njihovim donošenjem suzbija nelegalna proizvodnja I promet duvana i duvanskih proizvoda.

"Neophodno je što pre uspostaviti efikasniju kontrolu na tržištu duvana i duvanskih proizvoda, kao i da se ššto pre otpočne sa primenom rešenja predloženih ovim zakonom, u cilju stvaranja uslova za očuvanje i povećanje budžetskih prihoda", rekao je Mali.

On je rekao da se izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću osniva Uprava za igre na sreću u sastavu Ministarstva finansija.

Izmenama zakona se predviđa da Uprava samostalno izvršava poslove u oblasti igara na sreću na celokupnoj teritoriji Srbije i organizuje se tako da obezbeđuje funkcionalno jedinstvo u sprovođenju propisa u oblasti igara na sreću.

Ministar finansija je obrazložio i izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu koje treba da ujednače primenu poreskih propisa i jačanje pravne sigurnosti, obezbedi adekvatnije oporezivanje imovine shodno ekonomskoj moći, kao i da se destimuliše gradnja bez propisane dozvole.

Mali o budžetu: Bolji standard, veći privredni rast i napredak

Siniša Mali izjavio je danas da će budžet za 2019. godinu kao i set reformskih zakona doprineti daljem podizanju životnog standarda, privrednom rastu i još intenzivnijem napretku Srbije.

Mali je u Skupštini Srbije obrazlažući budžet za iduću godinu rekao da je predloženo rešenje republičke kase uravnoteženo, jer je, kako kaže, karakteriše socijalni aspket koji je vezan za povećanje životnog standarda, koje prati povećanje plata i povećanje penzija, kao i razvojni aspekt jer predviđa rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP.

Prema njegovim rečima, setom poreskih zakona omogućava se i rasterećenje privrede, kroz olakšice koje će joj dati mogućnost da bude još atraktivnija i konkurentnija.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara, što daje predviđeni deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4% BDP-a.

Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5% i prosečna inflacija 2,3 odsto, dodao je Mali.

On je napomenuo da je budžet za narednu godinu rezultat i nastavak reformskih procesa započetih 2014. godine, koji su, kako kaže, rezultirali sjajnom 2018. godinom u kojoj su ostvareni izuzetni rezultate u ekonomiji.

Mali kaže da je u prvih devet meseci ove godine ostvarena stopa privrednog rasta od 4,5 odsto, a privredna aktivnost tokom cele godine beleži intenzivan rast.

Ministar finansija je rekao da je stopa nezaposlenosti na kraju drugog kvartala ove godine iznosila je 11,9 odsto, i više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, kada je iznosila 25,5 odsto.

"Nezaposlenost mladih smanjena je sa 51,1 odsto na 27,5 odsto Posebno ohrabruje podatak da je rast zaposlenosti u potpunosti rezultat zapošljavanja u privatnom sektoru, dok je u javnom sektoru broj zaposlenih smanjen", istakao je Mali.

Kako kaže, reformski procesi koji se sprovode, na zdravim osnovama fiskalne i monetarne stabilnosti, podižu atraktivnost privrede za strane investitore i time otvaraju kanal transfera znanja i tehnologije.

Istakao je da su fiskalna kretanja u ovoj godini bila bolja od planiranih i da je na kraju septembra suficit na nivou opšte države iznosio 54,5 milijardi dinara, dok je na nivou republičkog budžeta nakon 10 meseci ostvaren suficit u iznosi od 61,1 milijardu dinara.

Mali je naveo da će na kraju godine suficit u budžetu biti 0,6 odsto BDP-a što je oko 28 milijardi dinara.

"Kada je reč o javnom dugu, on se konstantno smanjuje i na kraju oktobra iznosio je 56,6 odsto BDP. Na kraju 2015. godine javni dug iznosio 70 odsto BDP, a sada je zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima, brzina smanjenja učešća javnog duga u BDP veća od projektovane, pa se približavanje nivou od 50 odsto BDP očekuje već početkom 2019. godine", rekao je Mali.

On je dodao da okosnicu budžetske i fiskalne politike u narednoj godini čine mere rasterećenja privrede, kroz podsticaj rastu i zapošljavanju, i napuštanje takozvanih kriznih mera koje su bile na snazi u okviru programa fiskalne konsolidacije.

Bez naplate naknade više puta po istom osnovu

Siniša Mali izjavio je da će se Predlogom Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara unaprediti transparentnost sistema javnih prihoda i obezbediti predvidivost troškova poslovanja privredi.

On je u Skupštini Srbije rekao da se Predlogom zakona otklanja mogućnost naplate naknada više puta po istom osnovu.

"Uvođenje naknada samo jednim zakonom, unapređenje predvidivosti troškova poslovanja privrednih subjekata i racionalno korišćenje javnih dobara su tri najvažnija cilja predloženog rešenja, rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Naveo je da će se ukinuti naknada za biogoriva, za obavezne rezerve prirodnog gasa, za prekomerno korišćenje javnog puta, kao i za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa javnog puta.

Mali je dodao da je u okviru naknade za zaštitu i unapređivanje žživotne sredine brisano utvrđivanje te naknade po osnovu prava svojine na nepokretnosti, odnosno zakupa, ili korišćenja nepokretnosti koja se trenutno utvrđuje prema površini stambenog, odnosno poslovnog prostora, odnosno zemljišta za obavljanje delatnosti.

On je dodao da je primena naknade odložena do 1.marta 2019. godine, do kada će biti donet podzakonski akt.

"Za period januar februar 2019. godine, naknada će se utvrđivati prema visini iz 2018. godine", rekao je Mali.

S druge strane, uvodi se naknada za unapređenje energetske efikasnosti radi omogućavanja izvršenja međunarodnih obaveza u vezi ostvarivanja ciljeva propisanih zakonom kojim se uređuje efikasno korišćenje energije.

Ružić: Kompentencijama do najboljeg kadra i dobrih rezultata

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima definiše se pojam kompetencija odnosno znanje, veštine, osobine, stavovi i sposobnosti koje bi državni službenik trebalo da ima a u cilju postizanja očekivane radne uspešnosti.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je obrazlažući razloge za donošenje izmena Zakona rekao da su oni neposredno u vezi sa ostvarivanjem opšteg cilja iz Strategije reforme javne uprave u Srbiji i posebnih ciljeva definisanim u njenom Akcionom planu za 2018-2020. godinu.

"On podrazumeva dalje unapređenje rada javne uprave i obezbeđivanje visokog kvaliteta usluga građanima i privrednim subjektima, kao i doslednu primenu depolitizacije i profesionalizacije državnih službenika, uspostavljanje službeničkog sistema zasnovanog na kompetencijama i na načelima transparentnosti, konkurentnosti, prijema i napredovanja u službi na osnovu zasluga", rekao je ministar u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je na sednici Saveta za reformu javne uprave Vlade Srbije usvojen dokument „Okvir politike upravljanja ljudskim resursima u državnoj upravi Republike Srbije" kojim je izvršena analiza postojećeg stanja i date su smernice i preporuke za dalje unapređenje upravljanja ljudskim resursima u državnoj upravi zasnovanih na kompetencijama i sistemu zasluga.

Upravo te smernice važne su i za privlačenje i zadržavanje kvalitetnih kadrova kroz uvođenje u posao, ocenjivanje, napredovanje, horizontalnu mobilnost, sistem plata, stručno usavršavanje i osposobljavanje, upravljanje karijerom i posebne mere politike zadržavanja ljudskih resursa, istakao je.

Predložene su i odredbe kojim se uređuje da će se izbor među kandidatima u konkursnom postupku od sada zasnivati na proveri tih kompetencija, ali se takav sistem uvodi i u funkciju vrednovanja rada državnih službenika.

Time se podstiče službenik na ostvarivanje boljih rezultata rada i stvaraju se uslovi za pravilno odlučivanje o napredovanju i stručnom usavršavanju, objasnio je Ružić.

Takođe, predložene su odredbe koje se odnose na unapređenje evidencija upravljanja ljudskim resursima (Centralna kadrovska evidencija), jačanje uloge Kadrovskog plana i jačanje internog tržišta rada u cilju stvaranja kvalitetne i efikasne baze zaposlenih čija uloga bi bila između ostalog i da utiče na politiku zadržavanja kadrova i njihovo pravilno raspoređivanje.

Na dnevnom redu skupštine Srbije danas je devet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

To su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Takođe raspravljaće se i o Predlozima zakona o izmenama Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, o zaposlenima u javnim službama, o izmenama Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama Zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Bajatović: Budžet odlično planiran, trošimo koliko zaradimo

Predloženi budžet za 2019. godinu odlično je planiran u datim okolnostima i važno je da smo počeli da trošimo koliko zarađujemo, ocenio je danas generalni direktor "Srbijagasa” i poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović.

"Najzad smo počeli da trošimo koliko zarađujemo, a mana je ranije bila što smo trošili više nego što zarađujemo. Sistemske mere koje će se preduzeti iduće godine govore da je država najveći investitor i ovaj budžet u datim okolnostima odlično je planiran", rekao je Bajatović u Skupštini Srbije.

On je naglasio da se mora planirati konzervativno, ako je cilj da se ima stabilan dinar, kamatne stope i dobre ocene MMF-a i Svetske banke.

Bajatović je izrazio očekivanje da će biti ostvaren suficit, a ne deficit.

Bajatović je naveo da bi bilo dobro i da imamo veće stope rasta, kao i da Srbija ima relativno mali društveni proizvod po glavi stanovnika, te da se na tome mora raditi i u narednom periodu.

DS: Predlog budžeta za 2019. parodija

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić nazvao je danas Predlog budžeta za 2019. godinu parodijom, jer se, između ostalog, povećavaju subvencije za javna preduzeća, dok se, kaže Milojičić, budžet za kulturu smanjuje.

Milojičić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da vlada predlaže zaduženje kod Evorpske investicione banke u iznosu od 250 miliona evra za izgradnju Nacionalnog stadiona, dok, na primer, ne obnavlja Infektivnu kliniku.

Takođe, vlada predlaže povećanje subvencija javnim preduzećima za 13 odsto, dok sa druge strane smanjuje budžet za kulturu za osam odsto.

"Vlada SNS želi da nagradi sa 13 odsto svoje partijske direktore, partijske poslušnike koji energično aplaudiraju Aleksandru Vučiću , dok sa druge strane smanjenjem od osam odsto želi da kazni sve one koji ne podržavaju politiku SNS", rekao je Milojičić.

On je naveo da su demokrate predložile više od 50 amandmana, između ostalog, da se Ministarstvu odbrane dodeli više sredstava za "kupovinu još jednog stana ministru Vulinu", ali i Skupštini Srbije "da bi se za Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića obezbedila još jedna plata".

Gojković: Zakonski urediti oblast nuklearne sigurnosti

Donošenje novog zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti potrebno je da bi se uredila ta oblast, jer je prethodni zakon zastareo, a u međuvremenu se na tom polju mnogo toga promenilo, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije navela je da se predlog zakona odnosi na temu koja je sveobuhvatna i aktuelna danas u svetu u šta se, dodala je, uverila kada je postala predsednik Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Rekla je da je ranije imala priliku da razgovara sa predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju iz čega je, kako je dodala, proizašla obaveza i nužnost donošenja novog, modernog zakona.

"Ova oblast nuklearne sigurnosti i zaštite od jonizujućeg zračenja do sada je bila uređena zakonom koji je donet pre skoro deset godina, a u međuvremenu se mnogo toga u ovoj oblasti promenilo", rekla je Gojković.

Podsetila je da se Srbija nalazi u procesu pristupnih pregovora sa EU i da je time preuzela obavezu da svoje zakonodavstvo usaglasi sa evropskim propisima.

"To je jedna od činjenica koju moramo da uzmemo u obzir, da je zakon od pre deset godina veoma zastareo i da je došlo do znatnog unapređenja i na tehnološkom planu, kao i novih saznanja koje ovaj predlog zakona treba da uredi", dodala je Gojković.

Šta je komandant NATO poručio Prištini, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Obradović: Siniša Mali je simbioza bivšeg i sadašnjeg režima

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA