Najnovije

BRITANCI ŠALJU RATNE BRODOVE U CRNO MORE?! Spremaju napad na Rusiju! (VIDEO)

Britanski admiral se oglasio usred eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine nakon što su tri ukrajinska ratna broda pogazila međunarodno pravo tako što su ilegalno ušla u teritorijalne vode Rusije što je Moskva nazvala unapred spremljenom provokacijom koju je organizovao Kijev.

Britanska ratna mornarica (Foto: Jutjub)

Admiral Lord Alan Vest rekao je da upućivanje obaveštajnog (špijunskog) broda kraljevske mornarice Velike Britanije u Ukrajinu usred velikih tenzija sa Rusijom "nije pametna ideja" i smatra da se umesto toga pošalje razarač tipa klase 45.

- Ako pošaljemo brod u oblast gde bi izbio sukob, bilo bi razumno poslati brod koji može da se brine o sebi i koji bi mogao da se bori - rekao je Vest.

On je takođe upozorio da akcije NATO-a mogu dovesti do napetosti u regionu nakon incidenta u Kerčkom prolazu.

- Morate vrlo pažljivo da razmišljate o raspoređivanju snaga blizu Rusije. Ako pošaljemo veliku vojsku NATO-a, to će se smatrati agresivnim stavom - ali mogli bismo imati ograničen broj brodova koji će nadgledati slobodu plovidbe. 

Prošle nedelje britanski ministar odbrane Gejvin Vilijamson najavio je da će London u Ukrajinu rasporediti više trupa i brod kraljevske mornarice kako bi branio "slobodu plovidbe".

- Sve dok se Ukrajina suočava sa ruskim neprijateljstvima, naći će čvrstog partnera u Ujedinjenom Kraljevstvu - rekao je svom ukrajinskom kolegi.

U nedelju su dve topovnjače i jedan tegljač plovili iz Crnog mora prema Kerčkom prolazu, ulazu u Azovsko more i ignorisali zakonske zahteve ruske strane da napuste to područje, a zatim su posegli za opasnim manevrima.

Kao rezultat toga, Rusija je otvorila vatru na brodove i zaplenila ih, takođe je zarobila mornare sa broda.

Moskva je izjavila da je to bila jasna provokacija u suprotnosti sa članovima 19 i 21 Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu i obećala da će sprečiti bilo kakav pokušaj da se ospori ruski teritorijalni integritet.

Reagujući na incident, kancelarija premijera Velike Britanije Tereze Mej osudila je ruski "čin agresije":

- Osuđujemo akt agresije Rusije povodom zaplene tri ukrajinska broda i njihove posade. Ovaj incident pruža dodatne dokaze o destabilizacijskom ponašanju Rusije u regionu i kontinuiranom narušavanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

Rusiju nikad u istoriji nisu ovako žestoko napali. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

“R.O8” i “R.O9” supernosači aviona, načiniće britansku flotu najmoćnijom na svetu?!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA