Najnovije

ZAŠTO SAD TOLIKO STRAHUJE OD KINESKOG HUAVEJA: 5G mreža donosi probleme! Šta bi se dogodilo da kineska vojska ili obaveštajci...

Meng Vanzhou, finansijska direktorka i ćerka osnivača kineske kompanije Huavej, u utorak je u Kanadi puštena na uslovnu slobodu. Ali, diplomatska bomba, detonirana njenim hapšenjem zbog navodnog kršenja američkih sankcija Iranu pre više godina, označava, veruju mnogi, početak tehnološkog hladnog rata u svetu.

Meng Vanzhou (Foto: Jutjub)

U središtu je američka zabrinutost zbog sve većeg kineskog širenja na području napredne tehnologije, od poluvodiča do veštačke inteligencije. U slučaju Huaveja, najviše pažnje i pitanja izaziva peta generacija superbrzog mobilnog interneta (5G).

Naime, prelazak na 5G mrežu od telekomunikacijskih će kompanija širom sveta zahtevati velika finansijska ulaganja zbog potrebe za ugradnjom nove opreme. Huavej, uz švedski Erikson i finsku Nokiju, jedan je od glavnih pretendenata za posao snabdevača novom opremom. A to čini Amerikance nervoznima. Ne bez razloga.

Obaveštajci

Naime, smatra se da Huavej suviše blisko sarađuje s kineskom vladom. Reč o kompaniji-lideru vladine strategije brendiranja Kine kao proizvođača visokokvalitetne robe.

Ren Zengfei, osnivač firme i otac uhapšene Meng, bio je član Narodne oslobodilačke vojske Kine. Zapadni obaveštajci javno su više puta izrazili sumnje da bi se Huavejeva oprema, ugrađena u sastave širom sveta, mogla koristiti za krađu osetljivih podataka. Oprema bi, veruje se, mogla doći s “tajnim kanalom” koji bi državni hakeri mogli koristiti za prisluškivanje, pa čak i za blokiranje komunikacija drugih zemalja u slučaju političke krize.

Ova je kompanija oduvek negirala veze s vladom. Istina je da stručnjaci u Huavejevim proizvodima još nikad nisu pronašli dokaze za postojanje “pozadinskih kanala” koji bi omogućili vladi pristup tuđim mrežama. Ali strah u obaveštajnoj zajednici je i te kako prisutan. Mnogi se pitaju koliko je moguće da kineska vlada odoli takvoj mogućnosti u slučaju neke ozbiljne međunarodne krize. Takva mogućnost donosi veliku prednost kineskim vlastima u geopolitičkim previranjima.

Osim toga, ni američka vlada nije se pokazala karakterom kada je reč o ugradnji “virusa” u opremu koju su proizvele američke tehnološke kompanije pa zašto bi neko pretpostavio da kineski obaveštajci ne razmatraju sve mogućnosti koje bi Huavejev pristup 5G mrežama doneo Kini. Oprez se čini opravdanim.

Naime, nadolazeća tranzicija na 5G mrežu otvara mnoge fantastične nove mogućnosti, ali donosi i ozbiljne sigurnosne probleme. Putem te mreže podaci će se prenositi ubrzano i u sve većim količinama. 5G bi trebao da bude podloga za IT tehnologiju u kojoj će brojni uređaji - od samovozećih automobila do robota i dečjih igračaka - biti povezani međusobno i na spoljnju mrežu. To bi trebalo dovesti do četvrte industrijske revolucije u kojoj će najveća promena u poslovanju biti nivo “informiranosti” sastava i automatsko donošenje odluka. Svet će biti povezaniji nego ikad, a što ta povezanost bude veća, to su veći i rizici bude li kineska firma za glavnom upravljačkom konzolom infrastrukture.

Infrastruktura

Kako ističe i MIT Tehnolodži Rivju, časopis koji izdaje prestižni američki univerzitet, putem bežičnih mreža kontrolišu se sastavi električnog snabdevanja, berze, prometa i ostala infrastruktura od presudnog značaja za svaku zemlju.

Šta bi se dogodilo da kineska vojska ili obaveštajna služba iskoriste tu opremu i ugrade pozadinske kanale za njihovo kontrolisanje?

Sjedinjene Države već neko vreme pokušavaju da blokiraju uvođenje kineske opreme u američke sastave. I druge zemlje imale su slične nedoumice.

Velika Britanija od 2010. godine ima poseban program za proveru Huavejeve opreme pre nego što se aktivira u zemlji. Ali, ove je godine objavila kako samo donekle može da potvrdi da Huavej ne predstavlja sigurnosnu pretnju za zemlju.

Naime, prema pisanju nekih medija, utvrđeno je da se Huavejevi kompjuterski kodovi ne ponašaju isto tokom testiranja i tokom realnog rada.

Osim kineske kontrole 5G, strane vlade boje se i da bi kompanija, koja je jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svetu, za špijunažu mogla koristiti i smartfon.

Američko Ministarstvo obrane iz tog je razloga u maju ove godine zabranila prodaju uređaja kineskih kompanija Huavej i ZTE u američkim vojnim bazama. Američke vojne vlasti ne žele da kineski izvori imaju mogućnost dolaženja do lokacija američkog vojnog osoblja.

Subvencije

Kada je reč o 5G mreži, Australija i Novi Zeland nedavno su zabranili korištenje uređaja Huavej u svojoj novoj 5G infrastrukturi. Početkom ovog meseca objavljeno je da će Japan zabraniti svojim telekomunikacijskim kompanijama da kupuju opremu od Huaveja i ZTE. Slično se čuje i iz Britanije i Kanade. Venture Bit piše kako bi SAD mogle da ponude novčane subvencije zemljama koje se priključe bojkotu. Nemačka i Francuska zasad kažu da je Huavej kod njih dobrodošao.

Pročitajte OVDE koja je to sledeća meta svetskog šerifa Trampa.

Izvor: Jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Hapšenje ćerke vlasnika Huaveja dobija političku konotaciju.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA