Najnovije

PRIPREMITI JAVNOST: Nova strategija Evropske komisije za integraciju balkanskih zemalja!

U utorak popodne, Evropska komisija će objaviti svoju strategiju za "Zapadni Balkan", kojom želi da podstakne, kako kažu, "šest zemalja" da pojačaju napore u sprovođenju reformi, kako bi ispunile potrebne kriterijume za članstvo.

EU (Foto: Eapc.eu)

Cilj strategije, između ostalog, je i priprema javnog mnjenja u zemljama članicama EU za nastavak proširenja, koje je palo u drugi plan nakon izbijanja teške finansijske krize, koja je uzdrmala same temelje Unije. U međuvremenu, dok se Evropska unija bavila sama sobom, u regonu je porastao uticaj Rusije, Kine i Turske, piše regionalni N1.
Španski predstavnici u Evropskoj komisiji zatražili su da se u strategiji ne pominje "šest zemalja", to jest, da se samoproglašena "republika" na Kosmetu ne računa kao država. Osim Španije, nezavisnost južne srpske pokrajine, među zemljama članicama EU, nisu priznale još i  Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka. Za sada, Crna Gora je ispunila najveći broj uslova (poglavlja) za ulazak u EU, ali se njen ulazak u ovu organizaciju ne može očekivati pre 2025, što je datum sličan onome koji je Junker nedavno najavio i za Srbiju. Ostale 3 zemlje - Albanija, Makedonija i BiH, još uvek čekaju početak pristupnih pregovora. Da li "pravno obavezujući dokument", koji Srbija mora da potpiše pre ulaska u EU, znači priznavanje KiM, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lepo se slažu: Ana  Brnabić i Federika Mogerini:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA