Najnovije

Evropska komisija usvaja strategiju za prijem Srbije u EU

O strategiji za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU najpre će se izjasniti poslanici Evropskog parlamenta, a potom bi strategija u konačnom obliku trebalo da bude upućena zemljama-članicama na dalje izjašnjavanje.

Evropska komisija usvaja strategiju za prijem Srbije u EU (Foto: pixabay.com)

Evropska komisija će na sastanku u Strazburu usvojiti konačan tekst strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU.
Odmah zatim javnosti će strategiju predstaviti komesar za proširenje Johanes Han i Federika Mogerini na konferenciji za novinare. O njoj će se izjasniti na plenarnoj sednici Evropskog parlementa i evropski poslanici.
Nakon toga, strategija će biti upućena zemljama članicma, koje će imati priliku da se odrede o strategiji na samitu evropskih lidera u martu kada se očekuje da usvoje i zaključke na ovu temu.
Od strategije se očekuje da potvrdi okvirni indikativni datum za prijem Srbije i Crne Gore kao vodećih zemalja u procesu - 2025. godinu.
S druge strane listu neophodnih poslova i rezultata koji treba da budu postignuti od danas do 2025. kako bi taj cilj bio moguć. To se odnosi na konkretne i stvarne rezultate u reformama u oblasti vladavine prava kao i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Prištinom.
U nacrtu je stajalo da će za taj sporazum biti potrebno da bude postignut 2019. godine. Međutim, kako saznaje RTS, u konačnom tekstu tok roka nema. Kaže se samo da je sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom potrebno postići što pre.
Za ovu strategiju i ono što o njoj piše odlučujuće će biti i to u kojoj meri će ga podržati zemlje članice. O tome će se raspravljati u narednim nedeljama i mesecima.
Morgan Frimen na "Nacionalnoj geografiji" optužio Srbiju za genocid u Srebrenici. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Malagurski: Španija blokira Kosovo!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA