Najnovije

OŠTAR SUKOB SA SAD: Moskva je spremna da osudi primenu hemijskog oružja, ali ne podržava upiranje prsta u Damask!

Sjedinjene Američke Države i Rusija su se oštro sukobile u UN-u zbog američkog teksta u kojem se osuđuju navodni hemijski napadi režima u Siriji i koji je Moskva htela da dopuni, na šta Vašington nije hteo da pristane.

Istočna Guta (Foto: Jutjub)

U tim napadima su povređene desetine ljudi, među njima i deca. Postoje "očigledni dokazi" o upotrebi hlora u tim napadima u istočnoj Guti, u predgrađu Damaska, istakla je Niki Hejli, američka predstavnica u UN, na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.
"Imamo informacije koje govore da je režim (sirijskog predsednika Bašara al Asada) više puta zadnjih nedelja upotrebio hlor protiv vlastitog naroda", rekla je Hejli.
Oko 400.000 stanovnika istočne Gute, pobunjeničkog uporišta, pod opsadom je od 2013. godine.
SAD je u Savetu bezbednosti pustio u opticaj predlog deklaracije o osudi primene hemijskog oružja u Siriji.
Diplomate kažu da je Moskva pre donošenja tražila vremena kako bi mogla komentarisati.
"Rusija je odložila prihvatanje deklaracije koja je samo osuda povezana sa sirijskom decom koja teško dišu zbog hlora", bila je kritična Hejli.
NJen kolega Vasilij Nebenzja osudio je "propagandnu kampanju" kojom se "sirijska vlada optužuje" za napade "za koje se ne zna ko ih je počinio".
Rusija je predložila amandmane kako se u tekstu više ne bi spominjala istočna Guta i kako bi se zagarantovalo da informacije u medijima i na društvenim mrežama budu "verodostojno i stručno proverene".
SAD je odbio ruske amandmane, kažu diplomate.
Moskva je spremna da osudi primenu hemijskog oružja, istakao je Nebenzja, ali ne može podržati tekst koji "u sadašnjem obliku" upire prstom u Damask.
U predlogu američkog teksta koji je AFP dobio na uvid ističe se da Savet bezbednosti "najoštrije osuđuje navodni napad hlorom 1. februara u Dumi, u istočnoj Guti, u predgrađu Damaska, u kojem je povređeno više od 20 civila, među njima i deca.
Krivci za upotrebu hemijskog oružja, poput hora ili bilo kog drugog hemijskog sredstva, moraju odgovarati za svoje čine", navodi se u tekstu.
Pročitajte OVDE kako je hrabrost ruskog pilota zadivila zapadne medije.
Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pre dve godine mediji su izvestili da je hemijsko oružje kroz Tursku dostavljeno teroristima u Siriji!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA