Najnovije

PUTIN UPUTIO OŠTRO UPOZORENJE SAD: Šef Kremlja u Siriju poslao ubice američkih stelt aviona (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da po svaku cenu spreči SAD da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada i rasparčaju Siriju. On je u tu zemlju poslao najnovije borbene avione pete generacije "suhoj su-57" sa stelt tehnologijom, takozvane ubice američkih "nevidljivih" letelica F-22 reptor, koji se već nalaze u Siriji.

Su-57 (Foto: RIA)

Bolji od rivala iz SAD

U pitanju je ruski avion čijih je samo 12 prototipova dosad napravljeno, a masovna proizvodnja trebalo bi da počne ove ili sledeće godine, očigledno nakon finalnih testova u Siriji.
Ruski list "Komersant" piše da je ministarstvo odbrane prošle nedelje prebacilo četiri prototipa "su-57" u sirijsku avio-bazu Hmejmim u Latakiji.
- Letelice su poslate u Siriju na testiranje u borbenim okolnostima. Probe će biti više fokusirane na radarske sposobnosti i elektronsko ratovanje nego na proveru sistema naoružanja - naveo je izvor iz ruskog ministarstva za "Komersant".
List dodaje da to potvrđuju i snimci izraelskih satelita od petka, na kojima se vide najmanje dva ruska "su-57" na pisti u Hmejmimu.
Analitičar Igor Koročenko kaže da je glavni cilj dopremanja "su-57" u Siriju testiranje radarskog sistema na realnim metama, uključujući američki F-22.
- Letelica je dizajnirana kao ubica F-22. Ona bi trebalo da u vazduhu nađe neprijateljski avion i uništi ga, zaobilazeći njegovu naprednu stelt tehnologiju. Zbog toga što F-22 nije potpuno nevidljiv, već ga radar registruje kad je previše blizu i kad je prekasno za reagovanje, "su-57" osim radara, ima i infracrveni sistem za detektovanje i praćenje bilo čega neprijateljskog u vazduhu. Taj sistem F-22 nema. Takođe, "suhoj" ima elektronski unapređen optički senzor u kokpitu, što omogućava pilotu da pronađe metu. To znači da će "su-57" moći da uoči neprijateljski stelt na čak 50 kilometara - objašnjava Koročenko.
Kad je oružje u pitanju, "su-57" može da ga prilagodi u odnosu na misiju koju treba da obavi.
- Avion je sposoban za uništenje meta i u vazduhu i na zemlji, te može da koristi najširi mogući spektar oružja. Takođe, može da locira pomoćnu stelt letelicu Avaks, kao i da dopunjava gorivo u vazduhu. Ima naprednije motore od američkog rivala F-22 - navode stručnjaci.
Oni naglašavaju da je, osim toga, još jedna ruska prednost u Siriji to što njen raketni sistem S-400 može ugrubo da locira F-22, pre nego što "su-57" krene u misiju.
Dopremanje najsavremenijeg "suhoja" u Siriju, osim testiranja u ratnim uslovima, ima za cilj i da demonstrira rusku moć.
- Putin nema nameru da gleda kako SAD svrgavaju Asada i cepaju Siriju. Slanjem svog najmodernijeg aviona on šalje poruku da Amerikanci više ne mogu da se igraju sa Rusijom i njenim saveznikom Sirijom. Vojska SAD će vrlo brzo shvatiti da "su-57" vrlo lako može da obori njihov F-22 i ne verujem da će se usuditi da bombarduju Asadove položaje - smatraju analitičari.
Inače, odluka o dopremanju "su-57" u Siriju dogodila se nakon što su američke snage napale i uništile grupu vladinih snaga, u kojoj je bilo i ruskih dobrovoljaca. Takođe, Amerika u savezu sa sirijskim pobunjenicima smešta Asadu ubistvo 500 civila u Istočnoj Guti kod Damaska, koju pod kontrolom drže pobunjenici i teroristi Al Nusra fronta. Vašington namerava da bombarduje Asadove položaje kako bi ga svrgao s vlasti. Istovremeno, SAD su povukle imaginarnu granicu na reci Eufrat, a sve istočno od nje smatraju svojom teritorijom.

Britanija bi sa SAD da bombarduje Asada

Britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson izjavio je da će njegova zemlja razmotriti plan da sa SAD zajedno učestvuje u vojnim udarima protiv snaga sirijske vlade, ukoliko bude dokaza da je korišćeno hemijsko oružje protiv civila.
- Ako utvrdimo da se to dogodilo i ako bude napravljen predlog za akciju u kojoj Velika Britanija može da bude korisna, mislim da ćemo ozbiljno to razmotriti - rekao je DŽonson. Više o tome čitajte OVDE.

Lavrov upozorio SAD da ne narušavaju primirje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je koaliciju na čelu sa SAD da preduzme hitnu akciju u cilju primene Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2401 o primirju u Siriji. On je tokom telefonskog razgovora sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom tražio konkretnu akciju SAD.
- Lavrov je izložio konkretne korake ruske vojske za rešavanje humanitarnog problema u Istočnoj Guti i učesnike koalicije sa SAD na čelu pozvao da hitno preduzmu sličnu akciju - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Suhoj su-57"

najsavremeniji stelt avion u ruskoj vojsci
za detektovanje "nevidljivih aviona" osim radara ima i infracrveni sistem za detektovanje i praćenje, kao i elektronski unapređen optički senzor u kokpitu
može da pogodi mete i u vazduhu i na zemlji
koristi širok spektar oružja, u zavisnosti od mete
prvi test-let izveden 2010.
12 prototipova je napravljeno
trebalo bi da uđe u upotrebu 2018. ili 2019. godine
cena: 50 miliona dolara. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA