Najnovije

ŠEF AMERIČKE CENTRALNE KOMANDE PRETI: Nećemo dozvoliti pobedu Rusije i Irana u Siriji! Samo, ima jedan problem...

Šef Centralne komande Armije SAD (Centkom), general DŽozef Votel izjavio je da Rusija i Iran ometaju borbu protiv Islamske države (ID) u Siriji i optužio Moskvu i Teheran da sprečavaju tu zemlju da "krene dalje".

Možda bi i napali Siriju, ali ne znaju kako da pređu preko ruske odbrane (Ilustracija Pravda)

- Naša misija u Siriji je striktno orjentisana na uništavanje ID-a, tvrdi Votel i kaže da je u ovom trenutku "najveća pretnja u Siriji" to što ta zemlja ne može da "krene dalje" jer je Iran i Rusija "izazivanjem raznih nestabilnosti" sprečavaju u tome.
On je Rusiju optužio da istovremeno uzima ulogu "piromana i vatrogasca", potpirujući tenzije među različitim snagama, a zatim pokušavajući da se predstavi kao arbitra u nastalim sukobima, dodajući da sličnu stvar Moskva pokušava da izazove i u odnosima SAD i Turske. - Stoga sam zabrinut zbog uloge Rusije na severu Sirije i kako ona utiče na sve naše odnose, a posebno na naše odnose sa Turskom, rekao je Votel, dodajući da je Turska dugo bila "ključni partner u borbi protiv ID", a da sada ima "legitimne probleme sa terorizmom na svojim granicama". Naravno, Votel je propustio da kaže da je te "teroriste", sa kojima Turci sada imaju problem - kurdski JPG - SAD javno stvorio, obučio i opremio, što i dalje čini na severoistoku Sirije.
U daljem izlaganju, šef Centkoma najavljuje da će SAD "poremetiti planove" Irana i Rusije u tom regionu. On kaže da je Iran dugo bio glavna podrška "sirijskom režimu", a da je tu ulogu sada preuzela Rusija. - Ukoliko (Rusija, Iran i "sirijski režim") pobede u regionu, to znači da ćemo u budućnosti morati da se borimo sa takvim uticajem Irana u ovoj oblasti, ali i sa uticajem Rusije, objasnio je Votel neophodnost daljih akcija usmerenih protiv tog saveza. General je dodao i da primirje koje je izglasano na Savetu bezbednosti krajem prošlog meseca nije imalo efekta i požalio se da pojačane sposobnosi ruske protivvazdušne odbrane sada prete da ugroze dominaciju američkog vazduhoplovstva u Siriji.
Drugim rečima, američki general je zapretio Rusiji i Iranu da će im Pentagon "poremetiti planove", ali je objasnio i da, za sada, nije jasno kako će to učiniti, pošto nisu u mogućnosti da izađu na kraj sa odbrambenim sposobnostima ruske armije na terenu. "Obaraćemo američke avione i rakete", zapretio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bnus video

OVACIJE ZA GENERALA: Američki narod kliče DŽozefu Votelu tokom svečane dodele priznanja na poluvremenu utakmice:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA