Najnovije

SAMO NASTAVITE PO PLANU: Amerikanci zadovoljni razvojem situacije u Makedoniji!

Važno je da makedonski parlament nastavi sa sprovođenjem agende i fokusira se na neophodne reforme sa svim partijama koje su rekle da ih podržavaju na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama zemlje, saopštila je američka ambasada u Skoplju reagujući na poslednje događaje u vezi sa usvajanjem Zakona o upotrebi jezika u Sobranju.

Vole ga Šiptari i Amerikanci: Zoran Zaev (Ilustracija: Pravda)

U saopštenju Ambasade se podseća da je premijer Zoran Zaev juče rekao da je dužnost i odgovornost vlade i političkih lidera u Makedoniji da slede interese svih građana u Makedoniji, prenosi MIA. Što se tiče Zakona u upotrebi jezika zamenik premijera Bujar Osmani je početkom nedelje u Briselu potvrdio da će makedonska vlada poslati zakon Venecijanskoj komisiji da proceni i da preporuke kako bi se osiguralo da zakon bude u skladu sa evropskim standardima, navela je Ambasada SAD. Ambasada naglašava da je zamenik pomoćnika Stejt departmenta zadužen za Balkan, Ves Mičel, u utorak u Skoplju, gde je, za razliku od Beograda, u širokom luku izbegavao susret sa predstavnicima opozicije, rekao da je Makedonija načinila "ogroman napredak u procesu izgradnje snažne demokratije". Makedonija ima šansu da napravi napredak na svom putu ka EU i NATO koji podržava velika većina građana, zaključila je Ambasada SAD.

Zaev brutalno po predsedniku Ivanovu

Zakon o upotrebi jezika niti će promeniti išta u Makedoniji niti će omesti njenu budućnost kao države svih građana, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev i dodao da je predsednika Đorđe Ivanov prikazao "kukavičluk" i "prekršio Ustav, odlukom da ne potpiše zakon, nakon što je usvojen u Sobranju, koje se sada već pretvorila u cirkus u kom se odluke usvajaju mimo svake procedure. - Dajmo šansu Zakonu o upotrebi jezika da ugleda svetlost dana. Žalosno je da je predsednik odlučio da ne poštuje Ustav time što je rekao po drugi put da neće potpisati zakon. To nije dobro, to je kršenje Ustava i institucije nemaju pravo da dozvole da se to dogodi. Ujedno to je i kukavičluk, jer je to i obaveza iz Ohridskog sporazuma - ocenio je Zaev u Skoplju, na marginama foruma o vladavini prava u jugoistočnoj Evropi, prenosi MIA. On je rekao i da treba dati šansu multietničkom društvu, u kome su svi građani jednaki. - Ovaj zakon daje pravo građanima iz manjinskih zajednica - rekao je Zaev i dodao da bi zakon trebalo da bude potpisan i poslat ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji. Istovremeno on je istakao da niko nije u obavezi da govori albanski jezik u Štipu, Đevđeliji, i Strumici. Kako je prilikom usvajanja zakona došlo do fizičkog obračuna između nekadašnjeg premijera Nikole Gruevskog i nekadašnjeg vođe makedonskog ogranka OVK, a sadašnjeg predsednika Sobranja Talata DŽaferija, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako Zoran Zaev u praksi sprovodi "demokratiju" i "transparentnost":
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA