Najnovije

Stejt department dao zeleno svetlo za prodaju oružja Ukrajini, kritikuje Putina zbog novog nuklearnog oružja

Američki Stejt department optužio je juče Rusiju da razvija nuklearna oružja koja krše sporazumne obaveze i stvaraju nestabilnost.

DŽavelin (Foto: Jutjub)

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert rekla je da je govor predsednika Rusije Vladimira Putina pokazao da je Rusija prekršila sporazumne obaveze o nuklearnom oružju, a kritikovala ga je i za animirani video klip, koji je pušten u pozadini tokom njegovog govora, rekavši da naizgled predstavlja napad na SAD, prenosi Rojters. - Svakako mi je žao što sam pogledala animirani video klip koji je prikazao nuklearni napad na SAD. Takvo ponašanje ne smatramo odgovornim - rekla je portparolka. Putin je izjavio u obraćanju naciji da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne. Pomenuo je i podvodni dron velike brzine koji ima interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu koju na Zapadu zovu "Satana" i sistem hipersoničnih raketa "Kinžal". Više o tome čitajte OVDE. AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane. Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije. - Niko nas nije slušao. Sada nas čujte - poručio je ruski predsednik. Navodi se da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

SAD prodaju oružje Ukrajini

Američki državni sekretar je potpisao ugovor o prodaji protivtenkovskih raketa "DŽavelin" vladi Ukrajine, potvrdio je Pentagon. Dogovor je vredan 47 miliona dolara, te je sada potrebno odobrenje Kongresa SAD da bi ugovor stupio na snagu. Ukoliko ugovor odobri Kongres, ugovor bi uključivao prodaju 210 projektila i 37 komandnih jedinica, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD, navodeći saopštenje Pentagona. Pentagon tvrdi da prodaja neće uticati na vojnu ravnotežu u regionu, gde je vlada u Kijevu uključena u sukob sa dva regiona na istoku zemlje. Kijev optužuje Moskvu da podržava pobunjenike, do te tačke, da je zvanično proglasio Rusiju državu "agresorom".
"Sistem "DŽavelin" će pomoći Ukrajini da izgradi svoje dugoročne odbrambene kapacitete za odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kako bi ispunila svoje nacionalne odbrambene zahteve", saopštio je Pentagon.
Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da očekuje da će prve isporuke oružja iz SAD biti realizovane "za nekoliko nedelja", bez navođenja o tome koje oružje bi trebalo da dobije Kijev. Pentagon je, međutim, bio pažljiviji u vremenskom okviru.
"Što se tiče isporuke oružja, prerano je spekulisati kada će se to dogoditi", saopštio je portparol Ministarstva odbrane SAD Šeril Klinkel.
Akt o nacionalnoj odbrani SAD iz 2018. godne odobrava povećanu američku vojnu pomoć Kijevu, uključujući smrtonosno oružje. Do sada su SAD pomagale vojsci Ukrajine logistikom, obaveštajnim radom, obukom i drugim vrstama podrške.
Vašington je optužio Rusiju da je napala Ukrajinu 2014. godine, kada su naoružani pučisti pod pokroviteljstvom SAD-a preuzeli vlast u Kijevu. Stanovnici nekoliko regiona, uključujući Donjeck, Lugansk i Krim, odbili su da prihvate politiku nove vlade.
Krim se na referendumu izjasnio o prisajedinjeu Rusiji, a koji je odvojen od Rusije 1954. godine uredbom sovjetskog rukovodstva. Regioni Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost i od tada se bore protiv pokušaja ukrajinske vojske da ih "reintegriše" silom.
Moskva poriče učešće u ukrajinskom sukobu, a do danas nema ni konkretnih dokaza. Moskva je više puta upozoravala Vašington da ne dozvoli isporuku smrtonosnog oružja Ukrajini, saopštivši da će podstaknuti vojni sukob i ohrabriti ofanzivu Kijeva na istoku zemlje, što će dodatno ugroziti civile koji već trpe posledice sukoba. Putin novim superoružjem prinuđuje Amerikance na mir. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Vostok, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA