Najnovije

POSLEDNJA PONUDA ZAPADA: Odreknite se Putina, dobićete Veliku Srbiju!?

Prema pouzdanim saznanjima iz diplomatskih krugova koja su srpskim vlastima preneli zapadni ambasadori u Beogradu, kao i pojedini zvaničnici Stejt departmenta, kako tvrde beogradski mediji, Vašington je spreman da dozvoli neku vrstu "velike Srbije" (centralni deo Srbije, sever Kosova i RS) ukoliko dobije čvrste garancije da će se Beograd udaljiti od Moskve i potpuno i bez rezerve okrenuti Evropskoj uniji.

NATO, Rusija (Foto: Pablik/Pravda)

- Taj zahtev se odnosi i na priključivanje naše zemlje sankcijama protiv Rusije, a uz to što bismo dobili pomenute teritorije, SAD bi nam garantovale brz ulazak u EU i široka ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština - otkriva dobro upućeni sagovornik iz diplomatskih krugova.

Velika promena

Ove informacije indirektno potvrđuje i dolazak novog čoveka u Trampov tim. DŽon Bolton (69), novoimenovani savetnik za nacionalnu bezbednost (treći za 14 meseci), umesto ozloglašenog Herberta Makmastera, poznat je kao veliki protivnik Rusije, ali i kao čovek koji se javno protivio proglašenju nezavisnosti Kosova. NJegov dolazak na jedno od najvažnijih mesta u administraciji može biti samo dobra vest u trenutku kada nam određeni krugovi na zapadu šalju poruku da je državnost Kosova u trenutnim granicama završena priča.
Bolton je 2008. godine, za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, izjavio da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo i savetovao nastavak pregovora o statusu.
Odnosi Srbije sa Rusijom su trn u oku Amerike i zato su spremni da učine sve da bi nas razdvojili.
- Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope koje su multietničke. I dalje mislim da je jedini način da se održe mir i stabilnost u regionu da se nastave pregovori, a tome nije doprinela prerana odluka priznanja nezavisnosti Kosova - rekao je Bolton za Glas Amerike i dodao:
- Naklonost Zapada da prizna kosovsku nezavisnost otežala je pravično rešenje mnogih važnih pitanja jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže se da je Bolton ranije iznosio ispravne stavove o Kosovu, ali poručuje da treba videti kako će se sada ponašati.
Drugi sagovornici slažu se da Amerikanci imaju u rukavu i rezervni plan za Srbiju i Kosovo, te da im je izuzetno stalo da nas odvoje od Rusije, pa ne čudi što su spremni nešto i da ponude Beogradu zauzvrat. Potpukovnik u penziji LJuban Karan objašnjava za naš list da su odnosi Srbije sa Rusijom trn u oku Amerike, te da ne biraju sredstva da nas otrgnu od Moskve.
- To čine i preko Kosova, koje je naša najbolnija tačka. Srpsko pitanje, odnosno teza o ujedinjenju sa RS i dobijanju severa Kosova, strateški gledano, svakako neće moći da se ostvari ukoliko ne ostanemo čvrsti u odbrani nacionalnih interesa. To znači, ako pristanemo na nezavisnost, to jest damo im šta traže na Kosovu, nećemo imati šansu da nešto dobijemo - ističe Karan i dodaje da će nas više uvažavati kad vide da smo čvrsti i prihvatiti da i ova pitanja dođu na dnevni red.

Sada ima nade

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun smatra da Bolton može staviti pred Trampa pitanje Kosova i uticati da američki predsednik odstupi od jednostrane politike da Srbija treba da prizna lažnu državu.
- Sada imamo nadu da će neko uticati na Trampa da se otvore pravi razgovori na liniji Beograd-Priština - kaže Drecun.
Nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović takođe ocenjuje da je dolazak Boltona zanimljiva vest i dobra stvar za nas jer bi, kako kaže, bilo dobro da se u nastavku borbe i pregovora za status Kosova s druge strane, konačno, nađe neko dobronameran.

Kif iz Beograda napao Moskvu

Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif objavio je autorski tekst u Politici, u kom je poručio da smatra da je zvanični Kremlj imao i sredstva i motiv da izvrši napad u engleskom gradu Solsberi na bivšeg agenta Skripalja. Ambasador je napisao da je reč o prvom napadu hemijskim oružjem na teritoriji zapadne Evrope posle Drugog svetskog rata.
- Svi elementi istrage i sve objektivne činjenice nedvosmisleno pokazuju u pravcu Rusije kao krivca - navodi Kif.

Skot: Niko vas ne pritiska

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot poručio je u petak da se Amerika neće formalno uključiti u pregovore Beograda i Prištine, kao i da ne postoji nikakva crna lista na koju bi Srbija mogla biti stavljena ukoliko ne prizna nezavisnost Kosova. Upitan zašto se vrši pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova, on je izjavio da bi priznanje dobro došlo, ali da ne vidi da se vrši pritisak na Srbiju.

NATO brodovi u luci Bar

Otvorena pretnja Rusiji. U crnogorsku luku Bar u petak je uplovila grupa NATO brodova. Među njima su brodovi iz sastava ratnih mornarica Velike Britanije i Španije.
Pročitajte OVDE ko zahteva iseljenje NATO kancelarije iz zgrade Ministarstva odbrane?
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako se na aktuelnoj geopolitičkoj slici sveta vidi Srbija?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA