Najnovije

POMINJE GA I VIKILIKS: Ko je Šabani, čovek koji je vodio akciju hapšenja Đurića?

Akcijom hapšenja Marka Đurića rukovodio je Mentor Šabani, koga su Amerikanci obučavali u bazi Adem Jašari, kaže Nebojša Čović za TV Prva.

Kosovska policija tokom hapšenja (Foto: Jutjub)

U okviru kosovskog "operativnog plana" u vezi dolaska na Kosovo direktora Kancelarije za KiM i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, na administrativni prelaz Jarinje je upućeno oko 40 pripadnika kosovske policije, kao i dodatna policijska vozila.
Zadatak im je bio da spreče Đurića da uđe na Kosovo, a potom da ga, u brutalnoj akciji privedu u Prištinu. 
Tom akcijom rukovodio je Mentor Šabani, čovek o kojem se inače malo zna. Šabani je u Prištini završio postdiplomske-master studije s radom na temu "Metodologija istrage o ubistvima", 2014. godine. 
U junu 2015, kao visoki oficir Pogranične policije KiM, nadzirao je sedmodnevnu Regionalnu obuku, pri kosovskoj Akademiji za javnu bezbednost (KAPS), a u kojoj je učestvovalo 27 policajaca iz zemalja regiona. Obuku je organizovalo Ministarstvo pravde SAD. 
Bio je polaznik programa Evropskog centra za bezbednosne studije "DŽordž S. Maršal" sa sedištem u Nemačkoj, Instituta za studije bezbednosti i odbrane Ministarstva odbrane SAD i nemačkog Ministarstva odbrane. 
Šabani se dva puta pominje i na portalu Vikiliksa. 
Krajem januara 2010, naime, EKSBS Makedonija i EKSBS Kosovo su bili domaćini sastanka između Makedonije i "granične policije Kosova" u Sjedinjenim Američkim Državama. 
Šabanija su, inače, obučavali Amerikanci u bazi "Adem Jašari", izjavio je nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović. 
"Šabani je tokom 2014. godine prošao obuku u bazi 'Adem Jašari', kod Prištine. Ta obuka je sprovedena u saradnji sa Nacionalnom gardom Ajove", rekao je Čović za Prvu tv i pokazao Šabanijeve fotografije.
Pročitajte OVDE šta je o torturi rekao Đurić?
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oficiri KFOR-a znaju istinu ali im ne daju da pričaju.   
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA