Najnovije

Poništiti Briselski sporazum!

Politika Srbije prema Kosovu i Metohiji, zasnovana na garancijama Zapada, pala je u vodu, piše u svom tekstu Dragomir Anđelković.

Hapšenje Đurića (Foto: Jutjub)

Piše: Dragomir Anđelković
Tzv. Briselski proces doveo je do toga da su umnogome rasformirani naši mehanizmi za odbranu na severu Kosova. Civilna zaštita nije bila samo namenjena odbrani od elementarnih nepogoda. Ona je generalno bila organizacioni okvir za masovnu mobilizaciju srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine. A pripadnici MUP-a Srbije i drugih naših organa, iako formalno nisu delovali, bili su organizovani, prisutni i pripravni da se kroz pomenute „civilne“ okvire uključe u odbranu Srba. Na to su se nadovezivale i neformalne, ali čvrsto organizovane grupe, spremne da se uvrste u odbrambeni bedem severa Kosova.
Od 2013. do danas veći deo toga je deinstaliran. Zauzvrat smo dobili garancije ključnih zapadnih faktora da albanskim paravojnim formacijama neće biti dopušteno da krenu na sever Kosova. I šta se danas desilo? Albanske falange su, uprkos tome, upale na sever Kosova i demonstrirale da su one tu vlast. Srbi su bili zatečeni. Nikakvog ozbiljnog otpora nije bilo za razliku od situacije pre 2013. kada se na takve pokušaje odgovaralo masovnom i dobro organizovanom akcijom. Da bi srpska odbrana bila eliminisana Albanci su morali da otpočnu novi rat, a na to nisu bili spremni, sada im je bila dovoljna manja policijska akcija da gotovo okupiraju celo severno Kosovo.
To pokazuje da politika Srbije prema Kosovu i Metohiji, zasnovana na garancijama Zapada, pada u vodu. Sada je nužno poništiti Briselski sporazum i ubrzano vraćati stvari na stanje pre 2013. Podrazumeva se i otvaranje alternativnih prelaza, podrška dobrovoljcima iz drugih delova Srbije koji su spremni da krenu na Kosovo, kao i pokretanje masovne lokalne srpske akcije na severu Kosova. Podrazumeva se i još nešto: pokret naših vojnih i policijskih snaga ka administrativnoj liniji i spremnost, ako to bude nužno, da se, u skladu sa Rezolucijom 1244, propisani kontingent naših oružanih snaga uputi na sever Kosova kao podrška tamošnjim srpskim odbrambenim potencijalima.
Srbija je svojom politikom dovela do toga da srpski kapaciteti za odbranu na severu Kosova budu poljuljani. To je urađeno radi EU integracija a na osnovu garancija da će Zapad sprečiti bilo kakvo ugrožavanje Srba na severu Kosova. Sada se pokazalo da su to bile puke laži i da je Beograd prevaren. Sada ima obavezu da ispravi svoju grešku i, ako je potrebno, direktno pritekne Srbima u pomoć. Ono što se sada dešava nije moglo da se desi na severu Kosova ni 2004, ni 2008, ni 2011. Dešava se 2018. pod vlašću koja je tvrdila da će sprečiti pohod na sever Kosova. Sada je dužna da to uradi ili – treba toga da bude svesna – ne samo da gubi svaki kredibilitet, već na sebe preuzima i ljagu za pad poslednjeg dela Kosova koji je pod srpskom kontrolom. Kukanje nad „sudbinom“, koje je sada kod nas u toku, ništa ne znači ako se nešto ne preduzme da se ona promeni!
Pročitajte OVDE da li je na pomolu propast ratne koalicije?
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Standard.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte snimak brutalnog hapšenja.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA