Najnovije

TERORISTIČKE KAMPOVE U BiH PREDVODI JEDAN OD VOĐA ''NUSRA FRONTA'': Interpol ga ne stavlja na crvenu poternicu

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević rekao je da u BiH i dalje postoje strukture koje ne žele ozbiljnu borbu protiv terorizma, već povremenim hapšenjima samo umiruju međunarodnu javnost da se nešto u tom smislu radi.

Ponovo prete (Foto: Jutjub)

On je istakao da jučerašnje hapšenje dvadesetosmogodišnjeg Maksima Božića, koji je koristio i imena Mirza Gradaščević i Ebu Muhamed, pokazatelj da promena na čelu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koju sada vodi vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH, daje određene rezultate, ali da nije reč o ozbiljnom obračunu sa terorizmom. On je poručio da obračun mora biti ozbiljan ako se zaista želi boriti protiv terorizma, a ne „povremenim hapšenjima zavedene dece“ umirivati i lagati međunarodnu javnost. „Jučerašnje hapšenje pokazuje koliko je radikalna islamistička ideologija opasna po mlade ljude, čak i ako su rođeni u hrišćanskim porodicama, odnosno da mogu biti zavedeni, zloupotrebljeni i spremni na terorističke akcije“, kazao je Galijašević i naglasio: „Govoriti o jučerašnjem hapšenju, a ne govoriti o ulozi Gornje Maoče u terorizmu, terorističkoj pretnji, slanju džihad ratnika u Siriju, vezama sa bečkom vehabijskom i terorističkom centralom, o Nusretu Imamoviću – znači stvari ostavljati onakve kakve jesu“.

Za Imamovićem samo plava Interpolova poternica

„Gornja Maoča je teroristički kamp Al kaide i ‘Nusra fronta’. Tvorac i organizator ovog kampa je Nusret Imamović, čovek koji se nalazi na najnovijoj konsolidovanoj listi Saveta bezbjednosti UN kao jedan od glavnih terorističkih vođa u ‘Nusra frontu'“, napomenuo je Galijašević. On je istakao da se na toj listi vidi da je BiH dala Imamoviću dva pasoša i da je za njim raspisala samo plavu Interpolovu objavu, što je presedan. „Imamović je već tri ili četiri godine jedan od vođa ‘Nusra fronta’ u Siriji, a za njim nemamo crvenu Interpolovu poternicu. Na plavoj objavi, koja ne podrazumeva hapšenja, privođenja niti represivne mere, nemamo ni njegovu fotografiju. Mi varamo u međunarodnoj saradnji sa Interpolom i sa partnerima iz drugih zemalja, prikrivamo njegov stvarni identitet i zato je dobio dva pasoša“, istakao je Galijašević. On je ukazao da BiH nema nijednu akciju koja bi spračila finansiranje terorizma ili „pranje novca“ zbog finansiranja terorističke aktivnosti. Galijašević je istakao da je u borbi protiv terorizma prvo potrebno prepoznati radikalnu islamističku ideologiju kao nosioca terorističe pretnje, kao i onemogućiti finansiranje takvih aktivnosti. On je zaključio da u BiH postoje i portali koji reklamiraju Al kaidu, „Nusra front“ i „Islamsku državu“. Šta Rusi kažu o informaciji da je Asad evakuisan iz Sirije, saznajte OVDE. Izvor: IN4S/SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

U Sarajevu uspostavljen operativni i komandni centar Islamske države?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA