Najnovije

Zašto je Tramp odlučio da napadne Asada baš sada i čemu je poslužila vojna intervencija?

Ispaljivanje američkih, britanskih i francuskih granata na Siriju u subotu ujutro dovelo je svet u izuzetno opasnu situaciju, koju je britanski Gvardijan uporedio s onom uoči izbijanja Prvog svetskog rata. S tim da je situacija u Siriji danas puno komplikovanija od one koja je bila na Balkanu 1918., upozorava britanski list.

Donald Tramp (Foto: Sinhua/Usaiforce)

Hladni rat se vratio s osvetom i razlikom, ocenio je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Razlika je u tome što više nije hladan, piše Gvardijan. Velike svetske sile trče prema katastrofi. Mehanizam koji je služio da bi sprečavao eskalacije, čini se, više ne postoji, upozorio je.
Otvoreno je pitanje kad je poslednji put svet bio u tako opasnoj situaciji kao u subotu ujutro, kad su svi čekali kako će Rusi uzvratiti na američki napad. Možda 1983., kad je za vreme jedne NATO-ove vežbe u Evropi ispaljen projektil zamalo izazvao nuklearni odgovor Sovjetskog Saveza, piše Gvardijan. U odnosu na to vreme, danas je manje komunikacije između Vašingtona i Moskve, a oni više nisu ni jedini igrači.
U pokušaju da se sukob vrati u diplomatske vode, za sutra je najavljena sednica Veća sigurnosti UN. Na vanrednoj sednici u subotu američka ambasadorka Niki Hejli prenela je poruku Donalda Trampa da su spremni ponovo da napadnu ako sirijski "režim" opet upotrebi hemijsko oružje.

Opasan Tviter

Čemu je služio subotnji napad? U ponedeljak je Donald Tramp obećao akciju protiv brutalnog napada u Siriji, u utorak je razgovarao s Makronom i Terezom Mej, u četvrtak je odlučeno da će ciljati samo tri mete. Najvažnije je bilo izbeći opasnost od kolateralnih šteta, odnosno od mogućeg napada na ruske snage u Siriji, objavio je AP, pozivajući se na američke službene i diplomatske izvore.
S britanskom premijerkom i francuskim predsednikom američki predsednik razgovarao je u utorak. Nije bilo govora o tome hoće li napasti ili ne, nego kako će napasti, prenosi AP u tekstu “Haos, konsultacije: Iza Trampove odluke da napadne Siriju”.
Zašto je Tramp odlučio udariti po Asadu baš sad, iako je kako tvrde sirijski režim navodno u najmanje 50 ranijih slučajeva koristio bojne otrove? Iz Trampove administracije odgovaraju AP da su sad imali pouzdane dokaze za to: iskaze svedoka, videosnimke i fotografije koje su snimili humanitarci te dodatne obaveštajne dokaze o skladištima hlora i hemijskim bombama. Spekuliše se koliko je na Trampovu odluku imao uticaj novopostavljeni savetnik za nacionalnu sigurnost DŽon Bolton, jastreb koji Irance vidi kao oličenje svega zla, i ministra obrane DŽejmsa Matisa, koji se trudio osigurati da vojna akcija bude deo šire američke strategije prema Siriji.
Glavni posao Trampovih savetnika, čini se, bio je sprečiti ga da baš sve izbrblja na Tviteru. U ponedeljak je najavio Asadu osvetu, u sredu je preko te društvene mreže poručio Rusima da budu spremni, jer rakete stižu, lepe, nove i pametne! Kad se na njega sručila lavina kritika, u četvrtak je tvitovao da bi napad mogao biti vrlo skoro, ili ga uopšte neće biti. “Čitav dan nakon što je Tramp doneo odluku, administracija je uspela da zadrži taj plan većinom u tajnosti. Tvitovi su zaustavljeni, službenici Bele kuće rekli su novinarima kako će Tramp verojatno u petak izaći na večeru u svoj hotel u Vašingtonu”, prenosi AP.
Prošla sedmica bila je jako teška za Donalda Trampa i bez Sirije i raketnog napada na ivici trećeg svetskog rata. Iživcirale su ga iznenadne sudske pretrage kuće i kancelarije njegovog advokata Majkla Kohena i najavljeni izlazak knjige bivšeg direktora FBI-ja DŽejmsa Komija. Tramp se upravo utapa u skandalu, ne može se koncentrisati na Siriju, upozorava Vašington Post u komentaru. U petak je vređao Komija na Tviteru, strahovao dokle će dovesti istraga protiv Koena koji je bivšoj Plejbojevoj zečici platio 1,6 miliona dolara kako bi ćutala o vezi s Trampom.
“Teško je zamisliti kako Tramp može da radi svoj posao - na primer, odobravati napad na Siriju - dok se utapa u rastućem talasu skandala. Stara je tradicija da se pitanja nacionalne sigurnosti drže odvojeno od domaće politike, ali Tramp je nesposoban da napravi takvu razliku. Za njega, sve je političko, a političko je lično”, upozorava dopisnik londonskog Gvardiana iz Vašingtona.

Ubistvo s najavom

U Damasku je na stotine Sirijaca izašlo na ulice kako bi izrazilo protivljenje zapadnim udarima. Gvardian citira pripadnike opozicije. Oni su razočarani što su udari bili ograničeni. “Jako smo se nadali, a sad smo razočarani. To uopšte nije bilo tako intenzivno kao što su to razglasili. Nemamo više poverenja u međunarodnu zajednicu”, citira Gvardian 40-godišnjeg Husama. “Tramp je danima pre najavio bombardovanje, kao da je upozorio Bašara na vreme da bi se osigurao. Ako odlučim ubiti nekoga, hoću li mu to reći? To je glupo, besmisleno”, ljuti se Husam.
Pročitajte OVDE šta je inače neutralna Švajcarska zamerila SAD i saveznicima?
Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Napad na Siriju - odmazda za hemijsko oružje ili filmski izrežirana akcija? 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA