Najnovije

ASADOV JURIŠ NA JUG: Podiže se nova teroristička tvrđava u provinciji Dara, poslednja nada Amerike i njenih saveznika!

Mediji su danas preneli informaciju da militanti Nusra fronta i Sirijske slobodne armije postepeno šire teritoriju koju kontrolišu na jugu Sirije, u provinciji Dara, kako bi stvorili autonomnu regiju pod okriljem SAD, a Asadove snage okreću se ka uništavanju preostalih terorističkih enklava, širom zemlje, kako bi potom, grupisali svoje snage i prebacili ih upravo na jug zemlje.

Bašar el Asad sa vojskom Sirije (Foto: SANA)

Plan terorista je da se sprovede koordinisani napad na vladine snage u tri južne provincije, a kao povod biće iskorišćeno navodno kršenje primirja od strane Damaska ili provokacija sa korišćenjem hemijskog oružja.
- U poslednjih nekoliko nedelja na jugu Sirije se zahuktavaju izuzetno ozbiljne stvari. Uprkos izjavama Amerikanaca, u dolini reke Jarmuk glavnu reč vode Sirijska slobodna armija i Nusra front, ali i manje preostale grupacije Islamske države. Oni aktivno rade na širenju teritorije - rekao je neimenovani izvor.
Upravo zato, Asad okreće svoje snage južno od Damaska, svestan da na krajnjem jugozapadu zemlje teroristi mogu napraviti utvrđenje koje će predstavljati veliki problem i gotovo neosvojivu teritoriju, budući da će biti podržani od strane SAD i njenih saveznika na Bliskom istoku.

Prva enklava očišćena

Snage Islamske države sa sedištem u južnom Damasku prihvatile su sporazum koji je ponudila sirijska vojska kojim bi ih evakuisali na istok zemlje, prema ranijim, ali nepotvrđenim izveštajima.
Militanti koji pripadaju grupi Hadžat Tahrir al-Šam (poznatiji po svom ranijem nazivu Al-Nusra front), koji se nalaze u drugim područjima u južnom delu Damaska, u blizini područja koje je držala Islamska država, treba da budu evakuisani u severnu Siriju po posebnom dogovoru.
Kako stvari stoje, sve su prilike da će opoziocione snage koje čini mešavina radilkalnih islamističkih grupa i Asadovih protivnika, podržanih od strane SAD, pokušati da naprave novu tvrđavu u provinciji Dara.
Upravo u ovom regionu mogli bi da naprave autonomnu teritoriju koja će imati kopnenu vezu sa Izraelom i Jordanom, odakle bi bili svesrdno pomagani u borbi protiv sirijske vojske.
Trenutno Nusra front i Slobodna sirijska vojska broje blizu 12.000 vojnika, a raspolažu i sa nekoliko stotina jedinica vojne tehnike i artiljerije, koja im je isporučena putem koridora koji su i dalje aktivni na granici sa Izraelom i Jordanom.
Možemo zaključiti da je posle Istočne Gute, sledeća meta Asadovih snaga upravo provincija Dara na jugu Sirije.
Rusi i Sirijci pronašli jezivi zatvor u Dumi koji su teroristi koristili za civile. Snimak pogledajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com/AMN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte jednu brigadu 4. motorizovane divizije vojske Sirije
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA