Najnovije

SRBIJA NEĆE UĆI U EU SKORO! Lideri Evropske unije sve otvorenije protiv proširenja

Iako je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u novembru prošle godine najavljivao da će se Srbija pridružiti EU najkasnije do 2025, najnovije izjave evropskih zvaničnika govore sasvim suprotno.

Ucenjuju Srbiju (Foto: Flickr)

Drže nas na kratkoj uzici

Tako je francuski predsednik Emanuel Makron, koji se u uticajnim medijima naziva "novim evropskim vođom", poručio da EU u narednom periodu ne treba da prihvati nijednu novu članicu!
- Zemlje Zapadnog Balkana treba da ostanu 'usidrene' na evropskom projektu, ali sada nije vreme da se bilo koja nova članica primi. Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope... - istakao je Makron.
Pored toga, evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je "EU naučila lekciju i sada vodi pristupne pregovore pažljivo", a slične poruke smo čuli i od visoke predstavnice EU Federike Mogerini, koja je poručila da će Srbija biti 'druga liga EU'!?!
Komentarišući to što Evropa sve otvorenije okreće glavu od nas, šef Centra za proučavanje globalizacije Dejan S. Miletić kaže da je ulazak u EU i usvajanje njenog sistema vrednosti važan cilj Srbije, ali da je sada teško očekivati ubrzanje tog procesa.
- Poruke Makrona i drugih skeptika predstavljaju opasnost ne samo za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana nego i za članice EU koje se sa ovim regionom graniče, jer će to značajno usporiti njihov razvoj. Ako nema većeg razumevanja od vodećih članica EU, 2025. će sigurno biti nedostižan rok za Srbiju - navodi Miletić.

Jasne poruke iz EU

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative smatra da je situacija kristalno jasna kada je reč o odnosu EU prema Srbiji.
- Sve što su evropski zvaničnici izjavili ovih dana ispričano je prethodnih godina mnogo puta. Na tu temu je u Srbiji napisano na stotine naučnih radova, jasno je da mi nećemo u Evropu skoro. Svi sve znamo, samo se neki prave da ne razumeju - ističe Proroković. Rusi i Sirijci pronašli jezivi zatvor u Dumi koji su teroristi koristili za civile. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mogerini i Vučić: Nastavljamo put ka EU
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA