Najnovije

NA DANAŠNJI DAN POČELA JE SLAVNA BITKA NA KOŠARAMA: Cilj napada bila je kompnena invazija!

Nezadovoljni dotadašnjim učinkom 9. aprila u 3 časova ujutru, na Veliki Petak, NATO planeri uključuju 6000 -8000 šiptarskih terorista iz Albanije. Uz snažnu podršku artiljerije iz dubine albanske teritorije, kao i NATO avijacije otpočela je druga faza NATO agresije. Kopnena invazija. Cilj je bio presecanje komunikacije Đakovice i Prizrena, otežano pregrupisanje naših snaga kao i zauzimanje većeg dela Metohije.

Košare (Foto: Jutjub)

Napad je iznenadno izvršen u Juničkim vrletima tako što su se teroristi u ogromnom broju približili graničnoj liniji i otvorili vatru. Tako je stvoren front od 20km na pravcu karaula Košare-Morina. Za to vreme u graničnom pojasu se nalazilo nešto više od 100 vojnika (graničari 53.gbr, odeljenje minobacača 82mm i posluga bestrzajca iz 125.mtbr), uhavaćenih na prepad, ali uprkos tome bili su hrabri i istrajni u odbrani otadžbine. Posle višednevnih napada u aprilu i maju, najčešće u bliskim borbama, teroriste predvođene i navođene britanskim SAS-om i Legijom stranaca su na samoj granici razbili pripadnici napomenuti jedinica VJ, kasnije pojačani 72. Specijalnom i 63. Padobranskom brigadom. Tokom bitke za Košare izbačeno je iz stroja preko 800 šiptarskih terorista, mudžahedina i stranih plaćenika, 80% poginulih terorista su bili sa KiM koji su ilegalno prešli granicu i dobili obuku u Albaniji od strane NATO starešina. Uništena su i 2 NATO jurišna aviona A-10, kao i 5 do 6 tenkova Tip-59 albanske vojske.

Za odbranu pravca Košare-Morina, kao i cele otadžbine 105 pripadnika VJ je položilo živote, od toga 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista kao i 24 dobrovoljaca. Pamtimo vaskrsle junake! Slava srpskim junacima sa Košara! Pogledajte OVDE uvežbavanje akrobatske grupe STRIŽI pred Paradu pobede u Moskvi. Izvor: Pravda/Fejsbuk "Vojska Jugoslavije"

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bitka za Košare 1999.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA