Najnovije

SRBIJU ŠPIJUNIRA VIŠE OD 60 SLUŽBI: Bezbednosni stručnjaci otkrili šokantne podatke!

Naša zemlja je na meti tajnih policija iz šezdesetak zemalja, koje su stvorile agenturu spremnu za subverzivna dejstva. Najaktivnije agente imaju američka CIA, britanski MI-6, nemački BND.

DŽejms Bond 007 (Foto: Jutjub)

Srbiju u ovom trenutku aktivno špijuniraju agenti iz najmanje šezdeset država, tvrde bezbednosni stručnjaci.

Strane obaveštajne agencije napravile su u našoj državi svoje agenture, koje su u svakom trenutku spremne za subverzivna dejstva, lansiranje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti.

Bukvalno sve prate

Oni skupljaju svaku vest, prate akcije Vlade, uspehe i neuspehe, na osnovu kojih prave planove

Najaktivnije špijune u Srbiji, tvrde eksperti, imaju američka CIA, britanski MI-6 i nemački BND, kojima logističku podršku pružaju agenti iz država u regionu.

Sukob velikih sila

Profesor Milan Mijalkovski, bivši dekan Fakulteta bezbednosti, kaže da Srbiju treba posmatrati kroz sistem spojenih sudova, odnosno sukoba geopolitičkih interesa Amerike, Rusije, Kine, Turske...

- Svetskim interesima koji se prelamaju ovde na Balkanu treba dodati i agresivni nastup Zapada i EU u pogledu Kosova. U svakom slučaju, Srbiju trenutno 'istražuju' obaveštajne službe šezdesetak zemalja. One su stvorile agenturu koja je spremna, osposobljena i školovana da izvodi raznovrsna subverzivna dejstva, počev od grupa za pritisak, lansiranja kojekakvih lažnih vesti, do uznemiravanja javnosti. NJihove mogućnosti su respektabilne i stalno se povećavaju. Glavni cilj im je da prinude Srbiju da prizna Kosovo. Kako naš otpor jača, tako treba očekivati i pojačavanje pritisaka... - tvrdi Mijalkovski za "Politiku".

Bivši šef policije Marko Nicović kaže da 90 odsto stranih agenata u Srbiji dolazi sa Zapada.

- Najjače delovanje svakako imaju Amerikanci, Englezi i Nemci, mada i Turci pojačavaju svoje prisustvo. Ipak, strane službe za značajnije akcije čekaju 'mig' Vašingtona, dok su Britanci i njihovo iskustvo u vrbovanju ljudi nezamenljivi. Ima i špijuna iz BiH i Hrvatske, kao i iz država u regionu, ali oni više pružaju logističku pomoć. Oni skupljaju svaku vest, prate akcije Vlade, uspehe i neuspehe, na osnovu kojih prave planove za svoje ciljeve - podvlači Nicović.

Imaju 'svoje' ljude

Bivši operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić slaže se da postoje sve jača špijunska delovanja u Srbiji.

- Za to se koriste diplomatija i obaveštajne agenture. Svaki diplomata veće zapadne zemlje ima svoje operativne kontakte među opozicijom, nevladinim organizacijama i raznim udruženjima. U našoj državi svakako su najaktivniji Amerikanci, Nemci, Francuzi i, pogotovo, Englezi. Svoje agente imaju i Slovenci, Hrvati, Bosanci...

Sa velikom sigurnošću možemo reći da u Srbiji deluje najmanje pet velikih obaveštajnih sistema, kojima pomažu manji. Oni kao izvore koriste 'krtice', koje aktivno prikupljaju informacije, i 'obzervere', koji proučavaju i slažu te informacije, na osnovu kojih potom rade analize i preduzimaju akcije na terenu - zaključuje Spasić.

Pročitajte OVDE za kakvo rešenje se zalaže ministar Vulin po pitanju Kosova i da li je to stav Beograda.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Božidar Spasić o bezbednosnim izazovima koji su pred Srbijom

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA