Najnovije

FINALNI ČIN IZDAJE? U Briselu se pregovara o granici Srbije i Kosova i o razgraničenju

Pitanje granice Kosova i Srbije naći će se za pregovaračkim stolom u konačnoj rundi dijaloga o normalizaciji odnosa.

Vučić i Tači (foto: Jutjub)

Analitičari tvrde da izjave dve strane uoči dijaloga služe za ubeđivanje javnog mnjenja da se ne odustaje od čvrstih političkih stavova. O granicama je u petak govorio i Ramuš Haradinaj.

Hašim Tači i Aleksandar Vučić u nedelju u Briselu nastavljaju dijalog o normalizaciji odnosa. Oni su se poslednji put u Briselu sastali 23. marta.

Tači je izjavio da u nedelju počinje poslednja faza dijaloga sa Srbijom tokom koje će se raditi na postizanju istorijskog, sveobuhvatnog sporazuma koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN, NATO, jasnu evropsku perspektivu kao i doprineti recipročnom priznanju Kosova i Srbije. Tači je najavio da će u ovoj fazi dijaloga takođe biti reči i o granici između Kosova i Srbije, s obzirom da je, kako je rekao, potrebno obeležiti graničnu liniju na 400 kilometara teritorije.

- Ja nisam zainteresovan za nove granice sa Srbijom, zainteresovan sam za mir. U slučaju da se desi novi konflikt, onda će razmere štete biti ogromne za obe zemlje. Da, pitanje granice Kosova i Srbije biće na stolu. Hajde sada sa budemo svi za tim stolom gde će da se govori o pitanju granice - kazao je Tači, dodajući da granica između dve zemlje nije još određena osim što postoji linija razgraničenja u Ustavu iz 1974, Kumanovskom sporazumu i Deklaraciji o nezavisnosti.

I Ramuš Haradinaj saopštio je u petak da "standardna demarkacija" sa Srbijom treba da se desi i da je to važan proces, ali ne ona demarkacija koja bi dovela do podele Kosova, čemu teži Srbija.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon izjava iz Prištine prilično obeshrabren u pogledu uspeha tih razgovora, te da je o tome razgovarao i sa ljudima u Briselu.

- Rekao sam im, ako su ovo stavovi Albanaca, da ne gubimo vreme, da ne dolazim. Oni su rekli 'molimo te da dođeš, da razgovaramo - rekao sam "meni nije problem, uvek mogu da razgovaram, ali ako mislite da postoji ta batina kojom ćete da me naterate da slušam i služim Tačijevim, Hotijevim i Hodžajevim izjavama i glupostima koje izgovaraju da će to tako da bude, nemojte da me zovete uopšte" - kazao je Vučić novinarima.

A kosovski analitičar Ramuš Tahiri kompromis ne vidi, barem kada je u pitanju status Kosova.

- Jedini kompromis možda bi bio da se prizna realno stanje da je Kosovo određeni entitet i da se pomoću tehničkog dijaloga rešavaju pitanja koja se tiču dve zemlje i dva naroda - ocenjuje Tahiri.

On napominje da je predstojeći dijalog politički, za razliku od onog o tehničkim pitanjima, i da su sve strane, delimično uključujući i srpsku, zainteresovane da se završi jednim sveobuhvatnim sporazumom, što podrazumeva i razgovore o granici.

Tači je uoči nastavka dijaloga pozvao na široko jedinstvo u zemlju ali je opozicija odbila da mu pruži podršku zbog, kako navodi, štetnih sporazuma u prošlosti.

OVDE pogledajte šta je Dačić rekao o zahtevima Zapada

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Nakon ovog događaja Vučić je rekao da prekida pregovore, ali…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA