Najnovije

Asanža izručuju Amerikancima?

DŽulijan Asanž (47), koji se od 2012. nalazi u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu, mogao bi da bude izbačen na ulicu jer upravo ta država planira da mu ukine imunitet. Tako bi on mogao da se nađe u nemilosti britanskih vlasti, koje bi kasnije mogle da ga izruče SAD, a koje i dalje vode istragu protiv njega zbog objavljivanja škakljivih podataka u vezi s akcijama američke vojske u Iraku i Avganistanu.

DŽulijan Asanž (Foto: Jutjub)

Asanž, koji se smatra osnivačem sajta Vikiliks, poznatom po tome što objavljuje tajne dokumente svetskih vlada, uhapšen je 2010. u Švedskoj zbog navodno počinjenog seksualnog napada, ali se on predao britanskim vlastima plašeći se da bi Stokholm mogao da ga izruči Amerikancima.

Grinvald: Ekvadorski predsednik posetio je London jer želi da se nagodi s njima o ukidanju azila Asanžu

Dok se u Londonu nalazio na slobodi jer je prethodno pušten iz zatvora uz kauciju, on je otišao u ambasadu Ekvadora i tamo dobio azil. Od tada on nije napuštao zgradu ambasade, ali sada bi tome mogao da dođe kraj. To, naime, tvrdi američki istraživački novinar Glen Grinvald, koji u svom tekstu navodi da je razlog posete ekvadorskog predsednika Lenina Morena britanskoj prestonici u petak bio upravo dogovor s tamošnjim zvaničnicima oko ukidanja azila Asanžu.

Pamela obožava Asanža

Najpoznatija "čuvarka plaže" Pamela Anderson jedna je od najglasnijih branitelja DŽulijana Asanža, koja je nedavno izrazila zabrinutost za njegovo zdravlje jer se on već 6 godina nalazi zatvoren tvrdeći da je njegova koža postala prozirna zbog nedostatka sunca. Osim toga, ona je podržala Rusiju i optužila Amerikance da za sve krive Moskvu, dok, s druge strane, postupanje prema Asanžu, prema njenim rečima, predstavlja primer toga šta SAD rade kada je u pitanju prava informacija i sloboda govora.

Iako Asanž poseduje državljanstvo Ekvadora, to ga ne bi spasilo ukidanja imuniteta, a njegov najveći strah je da bi vlada u Londonu hladnokrvno mogla da ga preda u ruke istražnim organima u Vašingtonu, čime bi rizikovao doživotnu robiju u toj zemlji.

Činjenice

- Vikiliks, riznica tajnih moćnika
- 2006. Asanž osnovao sajt Vikiliks
- dosad objavio više od 10 miliona poverljivih spisa
- objavljivao tajna dokumenta Stejt departmenta
- otkrio podatke o planiranju Arapskog proleća

Pročitajte OVDE kako strane NVO izvode subverzivne aktivnosti.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

DŽulijan Asanž

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA