Najnovije

Da li Srbi žele referendum o Kosovu?

Na eventualno referendumsko pitanje da li biste prihvatili da Kosovo dobije stolicu u UN, a da Srbija uđe u EU, čak 59 odsto ispitanika odgovorilo je negativno. Tek 22 odsto anketiranih bi prihvatilo, a 19 procenata nema stav.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Ovo pokazuje poslednje istraživanje agencije "Faktor plus", rađeno od 1. do 6. jula, u kojem je učestvovalo 1.200 ispitanika iz centralne Srbije.

- Rezultat je ovde ubedljivo negativan i izvesno je da tako formulisano referendumsko pitanje ne bi prošlo - kaže Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus".

Kada bi na eventualnom referendumu o konačnom statusu Kosova i Metohije bilo da samo sever Kosova ostane u Srbiji, protiv bi bilo 44 procenta, 32 odsto bi glasalo "za", a 24 nema stav.

- I ovde je prilično ubedljiv procenat onih koji bi negativno glasali, ali uz sveobuhvatnu kampanju i na mišiće, možda bi moglo nešto da se uradi - navodi Pejić.

Na pitanje kakav stav imaju o referendumu kada je reč o konačnom statusu KiM, 61 odsto ispitanih je reklo da je to jedini ispravan način da se narod izjasni i da potpuno podržava njegovo održavanje, 12 procenata podržava, ali mislim da rezultat neće biti uvažen, 14 odsto navodi da je to prebacivanje odgovornosti na narod, a 11 da nema potrebe za tim.

- Očigledno je da građani većinski smatraju da je referendum neophodan, što je demokratski i pošteno. Referendumi se raspisuju i za daleko manje važne stvari, pa je logično da se građani pitaju i o sudbini jednog dela državne teritorije - objašnjava Pejić i kaže da se u Sloveniji referendum raspisuje sa pitanjem da li prodavnice treba da rade nedeljom, pa da je fer da se raspiše i kod daleko ozbiljnijih stvari.

Pakleni Vučićev plan za predaju Kosova i Metohije možete videti OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

"Stani Vučiću, nije Kosovo tvoje pa da ga ti rešavaš" 

 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA