Najnovije

MIR SE VRAĆA NA JUG SIRIJE: Trupe UN na Golanskoj visoravni (FOTO)

Mirovne trupe UN se vratile na Golansku visoravan.

UNDOF (foto: Jutjub)

Da je situacija na jugu Sirije pod kontrolom vlasti u Damasku, dokazuje i činjenica da su se mirovne trupe Ujedinjenih nacija vratile na liniju razgraničenja između okupirane Golanske visoravni i Sirije. 

Pripadnici Snaga Ujedinjenih Nacija za posmatranje razdvajanja zaraćenih strana (UNDOF) su se danas rasporedili na prelazu Al Kuneitra koji se nalazi između južne Sirije i od Izraela okupirane Golanske visoravni, javili su danas izvori iz vlade u Damasku. 

Lokalni izvori su rekli da je ruska vojna policija pratila pripadnike UNDOF tokom njihovog razmeštanja.

Takođe je javljeno da se Ujedinjene nacije i vlada u Damasku spremaju da zajednički rade na ponovnom otvaranju prelaza što je pre moguće. 

Prelaz Al Kuneitra je jedina veza između Sirije i Golanske visoravni. Pre rata, hiljade stanovnika Golanske visoravni su preko njega ulazili u Siriju da bi se školovali i radili. 

27. Avgusta Slobodna Sirijska Vojska i sa Al Kaidom povezan Al Nusra Front (danas poznat kao Hadžat Tarir Al Šam) su zauzeli prelaz nakon konstantnih napada na pripadnike sirijske vojske i članove UNDOF sa Filipina. 

Ponovno razmeštanje UNDOF na Al Kuneitra prelaz je deo dogovora o prekidu vatre između Izraela i Sirije zaključenog 1974. godine. 

Ovih meseci nekoliko visokih izraelskih zvaničnika su pozvali na ponovnu implementaciju dogovora koji je propao zbog sirijskog konflikta. 

OVDE pogledajte čeličnu pesnicu Rusije. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tigrove snage prilaze prelazu Al Kuneitra

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA