Najnovije

ŠTA ĆE BITI SA NUKLEARNIM NAORUŽANJEM? Rusija čeka, a Amerika ćuti

"Rok za produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) ističe, a Vašington još uvek nije odgovorio na predloge Rusije da se on produži", izjavio je danas u intervjuu zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Eksplozija ruske nuklearne bombe "Car" joja je bila najjača ikada ljudskom rukom proizvedena eksplozija (foto: MORF)

START je sporazum koji su prvobitno potpisale SAD i nekadašnji Sovjetski Savez i uveo je ograničenje na količinu nuklearnog naoružanja kojeg jedna država može da poseduje u svom arsenalu, kao i broj vojnih elemenata koji takvo oružje mogu da upotrebe.

Po trenutnom sporazumu, koji je potpisan 8. aprila 2010. godine SAD i Rusija su ograničene na 1.550 nuklearnih bojevih glava, 700 "nosača" interkontinentalnih balističkih raketa i teških bombardera.

Sporazum predviđa da države dva puta godišnje među sobom razmene informacije o svom nuklearnom arsenalu, prenosi TAS S.

Agencija dodaje da trenutni sporazum dveju zemalja traje do 5. februara 2021. godine i postoji opcija da države sporazum produže ili da naprave novi.

Rjabkov podseća da "vreme ističe" i dodaje da je na samitu američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege u Helsinkiju 16. jula predložen dijalog o rešenju brojnih problema o kontroli broja naoružanja.

- Ovo je trenutno imperativ, ne možemo da nastavimo da se pravimo da je sve u redu, da će se poteškoće i problemi rešiti sami od sebe. Naprotiv, problemi u sferi kontrole naoružajna i u sferi stabilnosti rastu - rekao je Rjabkov, prenosi TAS S.

Rjabkov se zapitao zbog čega SAD ne pružaju odgovor Moskvi po pitanju produženja START-a.

- Da li je zato što Amerikanci nisu zaključili svoju poziciju ili zato što čekaju bolji trenutak da formulišu ovu poziciju iz sopstvenih razloga, ili nemaju organizvan tim koji ovim može da se bavi - rekao je Rjabkov.

OVDE pogledajte ruske vojne vežbe koje tresu Daleki istok Rusije.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Eksplozija “Car” bombe

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA