Najnovije

AMERIKANCI U STRAHU OD SVE JAČE RUSIJE: Vašington obnavlja svoju Drugu ratnu flotu (VIDEO)

Amerikanci su decenijama držali celu jednu ratnu flotu – nazivali su je Drugom – kojom su SSSR blokirali u severnom Atlantiku i držali da `na nišanu` iz voda Severnog ledenog okeana. A onda su je – kada je Boris Jeljin počeo da im jede iz ruke, a još im se učinilo da Rusija nikada neće uspeti da povrati vojnu moć – načisto rasformirali.

Američka flota (Foto: Jutjub)

U  strahu od jačanja Rusije, sada su odlučili da je formiraju ponovo. I ponovo joj odredili iste zadatke. Bez pravdanja „crvenom opasnošću“.

Komandant američke Ratne mornarice – admiral DŽon Ričardson – na ceremoniji u Norfolku, posvećenoj `kambeku Druge flote, rekao je:

„Mi moramo sačuvati naše prednosti i dominaciju na okeanima i morima. Druga flota sada će svoje zadatke obavljati u uslovima jačanja Rusije“.

Druga flota je bila formirana 1950-te i imala je važnu ulogu u pariranju SSSR u vreme Hladnog rata. Rasformirao ju je konačno 30. septembra 2011-te Barak Obama.

Međutim, u maju 2018-te je Ratna mornarica SAD  objavila njenu obnovu da bi kontrolisala sve ispred Istočne obale i vode severnog Atlantika. Kao poseban zadatak joj je određeno  „suprotstavljanje teritorijalnim aspiracijama Moskve prema saveznicima SAD“.

Da bi se ovo donekle ublažio, admiral Ričardson je izjavio:

„Ne vraćamo Drugu flotu zato što stremimo sukobu sa Rusijom. Mnogi su već iznosili pretpostavke da njena obnova znači pregrupisanje radi vođenja ratnih dejstava i kao težnju da njo njih dođe. Ništa nije daleko od istine kao takve pretpostavke. Ne, Druga flota je naš dinamični odgovor na dinamičnu atmosferu u oflasti bezbednosti“.

Ekspert moskovskog Instituta za SAD  i Kanadu – Vladimir Vasiljev – smatra da će realna obnova Druge flote naići na `nemale probleme` i da će realno potrajati nekoliko godina.

„Povratak Druge flote biće u funkciji borbe sa Rusijom za Arktik kao Arktik, a i kao važnu zonu konfrontacije i `dodira` sa Rusijom. Samo, neće je biti lako formirati. Po američkim standardima, flotu čine jedan ili dva nosača aviona, 5-6 podmornica i desetak razarača, a Druga flota je i bila rasformirana primarno zbog nedostatka novca u budžetu Pentagona“.

Obnovljena Druga flota imaće baze na Istočnoj obali SAD, u ratnim lukama Velike Britanije i Norveške.

Ko i šta sve čuva Krimski most! Preko centra Krima sada grade i autoput! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA