Najnovije

"Priče o promeni granica štetne i opasne"

Svaka priča o pomeranju granica, razmeni teritorija i o crtanju novih na bazi etničkih kriterijuma je vrlo štetna i opasna.

Balkan u plamenu (foto: Pravda)

Predsedavajući Veća ministara BiH je u sredu na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je takva priča osim toga u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim standardima, sa suštinskim ciljevima Evropske strategije proširenja do 2025. i sa daljim razvojem regionalnih odnosa i smernicama Deklaracije o razvoju dobrosusedskih i regionalnih odnosa.

Zvizdić je takođe rekao da oni koji zagovaraju demarkaciju po etničkim linijama sasvim sigurno se ne zajažu za očuvanje mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, prenela je Fena. 

- Ja mislim da je rešenje u sasvim drugom modelu ili sasvim drugom pravcu i zbog toga ja pozivam naše susede Hrvatsku i Srbiju da potpišemo ugovor o granici kao što smo to uradili sa Crnom Gorom. Da sa Hrvatskom ratifikujemo Ugovor o granici i odredimo međunarodni koridor do otvorenog mora a da sa Srbijom potpišemo Ugovor o granici na bazi međunarodno utvrđene granice iz 1991 godine - kazao je Zvizdić. 

On je dodao da će se time ustvari pokazati "verodostojnost naših izjava kada govorimo o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta". 

- Time ćemo i unaprediti našu međusobnu saradnju i jačanje našeg poverenja, jačanje procesa pomirenja i naravno jačanje ukupne regionalne saradnje na prostoru zapadnog Balkana - rekao je on.

OVDE pogledajte kako je Dačić umalo poginuo.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Milorad Dodik o granicama na Balkanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA