Najnovije

POČETAK TREĆEG SVETSKOG ILI KRAJ SIRIJSKOG RATA?! Najveća koncentracija vojske od Drugog svetskog rata (MAPA/FOTO/VIDEO)

Vlast u Siriji je odlučna da oslobodi zemlju od pobunjenika, terorista i stranih boraca, ali se Zapad buni i preti.

Ruska i sirijska vojska (foto: Pravda)

Više od 7 godina traje krvavi sukob u Siriji koji je odneo nebrojene živote i načinio od miliona ljudi izbeglice. 

Sve je počelo demonstracijama krajem februara i početkom marta 2011. a onda se pretvorilo u džihadističku pobunu uz učešće terorista iz Islamske države i Al Kaide, finansijera iz arapskih i zapadnih zemalja. 

Izuzetno teška situacija za sekularnu vladu Bašara Al Asada bila je početkom 2015. godine kada su pod direktnom kontrolom imali samo oko 15 posto teritorije. Umereni muslimani, hrišćani i druzi su sa pravom bili zabrinuti za sopstvenu budućnost, a džihadističke bande su kontrolisale veliku teritoriju i sprovodile strahovladu i teror prema svima koji nisu hteli da prihvate njihovo ludilo. 

Tada se u rat, kao Božijom rukom vođena, a na poziv zvaničnog Damaska, uključila Rusija. Specijalne jedinice, avijacija, mornarica i raketne jedinice Vojske Ruske Federacije počele su da dejstvu, u koordinaciji sa Sirijskom arapskom armijom i milicijama vernim Damasku, po teroristima i džihadistima. 

Amerika, zapadne sile i pojedine arapske zemlje, od kojih najglasnije Saudijska Arabija, protivile su se učešću Rusije u tom sukobu, a u nekim trenucima čak i pretile Rusiji otvorenom silom. 

Po principu "ko pita žabe kad se bara suši" Rusija je nastavila sa dejstvima i za malo više od 3 godine, tj. na današnji dan je 96 posto teritorije Sirije oslobođeno od terorista i džihadista. Ostao je samo sever zemlje, tj. oblasti Hama, Idlib i Latakija koje su još uvek pod kontrolom terorističkih grupa. 

Sirijska arapska armija se sprema za veliku ofanzivu na taj deo zemlje kojom bi dugogodišnji i krvavi rat bio završen, a pobeda izvojevana. 

Ovako izgleda mapa linija razgraničenja sukobljenih strana na današnji dan... 

                                                             Mapa na dan 31. avgust 2018.

Po broju jedinica koje su koncentrisane na tom frontu, to će biti najveća vojna operacija od početka rata i jedna od najvećih u svetskoj ravnoj istoriji. 

Između ostalih jedinica Sirijska arapska armije je na ratište na severu prebacila sledeće elitne jedinice: Tigrove snage, Četvrtu oklopnu diviziju, Devetu diviziju jurišnih trupa, Četrnaestu diviziju specijalni snaga i Republikansku gardu. 

                                                                 Tigrove snage napreduju na bojištu

Sve ove jedinice su se dokazale i probale tokom sedam godina krvavog rata i očekuje se da one, kao istinska elita vojske, predvode napad i učestvuju u najvažnijim operacijama. 

Kao pomoć su stigle i borbene grupe Nacionalnih odbrambenih snaga, Sirijske Socijalističke Nacionalne Partije i Al Bat Bataljoni. 

Uz njih, učešće u predstojećim operacijama će uzeti i specijalne jedinice ruske vojske, ruska avijacija, raketne snage i mornarica. 

Po obimu snaga, ovo je najveća koncentracija vojnih jedinica na jednom frontu od kraja Drugog svetskog rata. 

Za sada vlada pokušava da utiče na pobunjenike na severu da pristupe pomirenju, priznaju centralnu vlast i da zajedničkim snagama očiste sever zemlje od terorista, kojih, po optimističkim procenama Ujedinjenih Nacija ima, samo u Idlibu, više od 10 000. Za to vreme sirijska vojska i ruska avijacija gađaju položaje terorista na severu, što se može videti u dva videa ispod... 

No, sirijski zvaničnici su danas rekli da sloboda i jedinstvo zemlje ne mogu da se dovedu u pitanje, kao i vladavina prava na celoj njenoj teritoriji i da će, ukoliko se pobunjenici ne priklone zvaničnim vlastima zemlje i oni biti na udaru. 

OVDE pogledajte specijalni rat koji sirijska vojska vodi protiv terorista. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA