Najnovije

Tramp objavio da će se SAD i svet veoma rasrditi ako počne operacija protiv terorista u Idlibu

Tramp je izjavio da će se Sjedinjene Države i ceo svet veoma naljutiti ako počne krvoproliće u sirijskoj provinciji Idlib.

Tramp (Foto: Jutjub)

Trenutnu situaciju povodom Idliba koji pod kontrolom drže Sirijska Al Kaida (DŽebhat an-Nusra)  i sa njom povezane pobunjeničke grupacije – Tramp je nazvao „veoma žalosnom“.

Nimalo iznenađujuće s obzirom da se i Al kaida i pobunjenici nalaze pod američkom kontrolom, a sirijska armija oko njih steže obruč.

Zato je predsednik SAD našao za potrebno da ponovi:

„Svet će se veoma rasrditi, a i Sjedinjene Države će se veoma rasrditi!“

Da od „svet će se veoma rasrditi“ neće biti ništa, Trampu je pokazao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je izjavio da Amerikanci pokušavaju da idlibsku DŽebhat an-Nusru spasu od uništenja.

Tramp se, nema sumnje, odlučio za pojačanu pretnju na račun Sirije, Rusije i Irana, ali ju je vezao za „krvoproliće“. Bez pominjanja civila.

Moguće je da ima u vidu i krv pripadnika DŽebhan an-Nusra, ali je malo verovatno da će Damask, Moskva i Teheran –koji su nadomak konačne pobede – sada ustuknuti.

Dva ruska lovca-bombardera Su-34 uništila su skladišta oružja i municije DŽebhat an-Nusra i pogon gde su montirali i čuvali dronove i eksploziv za njih.

Višenamenski lovac Su-35 u isto vreme je uništio skladište sa mobilnim zenitnim raketnim sistemima.

Ruska pomorska vojna vežba u istočnom Mediteranu potrajaće još tri dana, ali može biti i produžena. Upravo ona faktički onemogućava američke ratne brodove da Siriju raketiraju iz Sredozemnog mora.

Da ruski vojni vrh ne odustaje od isplanirane igre, svedoči to što su njegova dva strateška bombardera Tu-160 punih deset sati nadletala akvatoriju ispred obala Sirije i jug kaspijskog mora. A reč je o avionima koji su na taj zadatak poleteli iz avio-baze „Engels“.
       
Trampove planove Damask i Moskva složno kvare i na diplomatskom planu.

Objavili su da će u Siriji biti održana međunarodna konferencija o izbeglicama.

Odlučujuća bitka za Idlib vodi u kraj rata u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA