Najnovije

GRADE CELO OSTRVO DA SE ODBRANE OD RUSIJE: Izdvajaju stotine miliona evra za taj poduhvat (VIDEO)

Poljska će izgraditi veštačko ostrvo u Kalinjingradskom zalivu kako bi obezbedila bezbednost u regionu, prenosi poljski list Onet, pozivajući se na tendersku dokumentaciju vladinih agencija.

Baltička kosa (Ilustracija: RIA Novosti)

Ostrvo će se pojaviti u teritorijalnim vodama Poljske, a za njegovo stvaranje koristiće se zemljište koje će biti dobijeno tokom izgradnje plovnog kanala kroz Baltičku kosu.

Objavljeno je da će se ostrvo podići na visini od 2-3 metra iznad visine mora, da će imati elipsasti oblik dužine oko dva kilometra i širine oko jedan kilometar.

Prema navodima poljskog lista, objekat se neće koristiti u turističke svrhe. NJegova izgradnja procjenjue se na 880 miliona poljskih zlota (oko 207,5 miliona evra – prim. red.).

Ostrvo će biti izgrađeno u okviru programa izgradnje plovnog puta koji povezuje Kalinjingradski zaliv sa Gdanjskim zalivom. Ovaj program ima za cilj da osigura bezbednost zemlje i njene odbrambene sposobnosti u regionu.

U maju 2016. godine, poljska vlada je odlučila da izgradi kanal kroz Baltičku kosu, koji bi povezivao Kalinjingradski zaliv sa Gdanjskim zalivom. U skladu sa planom, njegova izgradnja će omogućiti brodovima da uđu u poljsku luku Elblong.

U decembru 2018. godine, poljske vlasti objavile su tender za izgradnju kanala, a neposredno pre toga, predsednik vladajuće stranke Poljske, Jaroslav Kačinjski i ministar pomorske ekonomije i pomorstva Marek Grubarčiko postavili su stub u zemlju, što je simbolično označilo početak radova.

Kakvu misiju imaju ljudi Ramzana Kadirova u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA