Najnovije

Da li Priština preuzima vazdušni prostor nad Kosovom? Evo šta kažu u kontroli leta Srbije i Crne Gore

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA saopštila je danas da ne raspolaže informacijom da će Priština, kako njeni zvaničnici navode, u narednim nedeljama preuzeti kontrolu nad donjim vazdušnim prostorom.

Aerodrom u Prištini (Foto: Jutjub)

- SMATSA ne raspolaže informacijom da će u roku od nekoliko dana ili sedmica doći do promene aranžmana u vezi sa pružanjem usluga kontrole letenja u regionu - rečeno je u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore povodom navoda kosovskog ministra Palja LJekaja da Priština tokom januara pruzima kontrolu nad donjim vazdušnim prostorom, dok će gornjim - onim iznad 7.000 metara i dalje upravljati Mađarska.

SMATSA navodi da više od 15 godina traju procesi u cilju normalizacije odvijanja vazdušnog saobraćaja u regionu i da u okviru svojih nadležnosti zajedno sa drugim institucijama Srbije, učestvuje u tim procesima.

- Kosovo nije član međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO, niti su vlasti u Prištini, kao i njihov pružalac usluga kontrole letenja deo međunarodnih vazduhoplovnih organizacija - navodi SMATSA i podseća da letovi za/iz Prištine ne koriste rute koje vode kroz vazdušni prostor Srbije.

SMATSA podseća da je "vazdušni prostor iznad KiM prema Vojno-tehničkom Sporazumu iz 1999. godine u nadležnosti Komandanta KFOR, odnosno NATO".

NATO je, kako dodaju, 2014. godine delegirao pružanje usluga kontrole letenja u gornjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM mađarskom pružaocu usluga kontrole letenja Hungarocontrol.

Prema navodima Kontrole letenja, to je bio rezultat procesa vođenog u diplomatskim okvirima, koji je rezultirao konsenzusom svih učesnika.

- U donjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM i na aerodromu Priština usluge kontrole letenja pržaju se letovima koji poleću i sleću sa tog aerodroma od strane pružaoca usluga koga su formirale prištinske vlasti - navodi SMATSA.

Kosovski ministar infrastrukture Palj LJekaj izjavio je danas da će Priština tokom januara preuzeti kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova do visine od 7.000 metara.

On je za prištinske medije rekao i da će Mađarska i u narednih pet godina upravljati vazdušnim prostorom Kosova na visinama iznad 7.000 metara što je, kako je rekao, posledica "nedostatka ljudskih resursa" na samom Kosovu.

- Čekamo odluku NATO i drugih faktora kako bi preuzeli odgovornost za donji deo vazdušnog prostora - kazao je LJekaj i dodao da će to uticati na smanjenje cene karata na prištinskom aerodromu "Adem Jašari" koje su trenutno po navodima medija medju najvišima u regionu.

Oružane snage KFOR se opet raspoređuju na sever Kosova. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Tanjug

Bonus video

U Crnoj Gori uvedeno vanredno stanje! - Velimir Eraković 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA