Najnovije

RUSKI LETEĆI TENKOVI STIGLI NA BATAJNICU: Helikopteri Mi-17V5 uskoro će krasiti srpsko nebo! Evo koji još modeli dolaze u bliskom periodu!

Pojedini ruski mediji koji su deo mreže Telegram objavili su informaciju da su dva helikoptera Mi-17V5 stigla na vojni aerodrom Batajnica. Radi se o vojno-transportnim helikopterima koji će povećati ukupnu mobilnost desantnih, ali i transportnih mogućnosti Vojske Srbije. Ovakav tip helikoptera je idealan za upotrebu u specijalnim jedinicama koje odlikuje izuzetno visoka mobilnost prilikom izvođenja borbenih operacija

Ruski helikopteri (Foto: Jutjub)

Za ovu namenu angažovan je teški vojno-transportni avion An-124-100 „Ruslan“. Ovaj aviom ima sposobnost da prebacuje teret velikih gabarita. On je na aerodrom Batajnica direktno iz Kazanja prebacio ukupno dva helikoptera Mi-17V5.

Na ovaj način Vojska Srbije nastavlja započeti posao jačanja svojih vojno-transportnih kapaciteta, koji su veoma važni za funkcionisanje moderne oružane sile. Podsećamo da je Srbija već nabavila dva helikoptera Mi-17V5, koji su isporučeni sredinom 2016.godine.

U narednim periodu se očekuje isporuka još jednog vojno transportnog helikoptera Mi-17V5. Pored njega tu su i četiri udarna helikoptera Mi-35M. Ovaj poslednji će znatno povećati vatrenu moć Vojske Srbije kada je u pitanju borba protiv zemljaskih ciljeva neprijatelja, u svim meteo uslovima dan/moć.

Mi-17V-5 predstavlja savremeni višenamenski vojno-transportni helikopter namenjen prevozu ljudstva, a takođe i tereta. On to može da izvodi  kako u prostoru unutar kabine tako i na spoljnim nosačima. Pored toga ovaj helikopter može da se primeni i u klasičnim borbenim misijama, jer je osposobljen da nosi i ubojna sredstva. Letelicom upravljaju 3 člana posade. NJegova ukupna nosivost iznosi i do 4,500 kg tereta. Može da transportuje do 36 putnika, ili 24 vojnika sa punom ratnom opremom. Takođe, u operacijama evakuacije ranjenika na nosilima, može da primi do 12 teško povređenih vojnika.

Pogonska grupa se sastoji iz dva turbo-elisna motora Klimov VK-2500 koji generišu izlaznu snagu od 2700ks. Ovi motori obezbeđuju da helikopter pod punim teretom dostigne brzinu od 262 km/č. Kapacitet rezervoara i ekonomičnost motora omogućavaju helikopteru praktični dolet i do 700km.

Helikopteri mogu da budu ojačani dodatnom oklopnom zaštitom, kao i savremenim sistemima za ometanje samonavođenih protivvazduhoplovnih raketa koje se lansiraju sa ramena.

Ovi helikopteri se nalaze u naoružanju 890.mešovite eskadrile „Pegazi“, koja se nalazi u sastavu 204.vazduhoplovne baze koja je bazirana na aerodromu Batajnica.

Egipat kupuje ruske T-90MS umesto američkih tenkova Abrams! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA