Najnovije

BROJKE ŠOKIRALE I ZAPAD I ISTOK: Vojska Srbije ima tri puta više vežbi sa NATO nego sa Rusijom! (VIDEO)

Vojska Srbije je izvela čak tri puta više vežbi sa NATO i partnerskim zemljama nego sa Rusijom.

Ruski sistem S-400 na nedavnoj vežbi u Srbiji (Foto: Mod.gov.rs)

Srbija je tokom 2019. održala sedamnaest vojnih vežbi sa drugim zemljama. One su odraz spoljnopolitičkih prioriteta priključenja Evropskoj uniji, vojne neutralnosti, regionalne saradnje i programa Partnerstvo za mir.

Nedavna vežba "Slovenski štit" sa Rusijom zbog PVO sistema S-400 i Pancir ostavila je u domaćoj i međunarodnoj javnosti utisak o velikom značaju saradnje sa istokom. Brojke međutim pokazuju da Srbija i dalje više sarađuje sa NATO i njenim članicama. 

Do kraja oktobra 2019. godine Vojska Srbije je sa Rusijom održala četiri vojne vežbe: "Slovensko bratstvo", zatim vežba Zapadnog vojnog okruga, "Slovenski štit" i "BARS".

Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vežbi: "Komšije" i "Gvozdeni mačak" sa Mađarskom, "Air solution" sa Rumunijom, "Platinasti vuk" sa SAD i zemljama regiona, "Obazrivi vuk" sa SAD, "Platinasti lav" sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, "Šabla 2019" sa Bugarskom, "Balkanski mostovi" sa zemljama regiona, dve provere obučenosti za mirovne misije (sa zajedničkim evaluatorskim timom Srbije i Španije), jedna provera za Borbenu grupu EU Helbrok i jedna provera obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO. Poslednja u nizu je sajber vežba "Sajber Tesla" sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Najčešće i najduže VS poslednjih godina sarađuje sa susednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD.

Vojska Srbije je učestvovala na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplinama tenkovski bijatlon, vojni reli i snajperska granica kao i na dva takmičenja u streljaštvu u Velikoj Britaniji u junu i u SAD u oktobru.

U čemu sve Srbija sarađuje sa NATO

Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarele municije kao i civilnog programa Nauka za mir.

U novembru je usvojen novi Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO za period od 2019. do 2021. godine. Vojska nekadašnje Srbije i Crne Gore u decembru 2005. bila je prva državna institucija koja je dobila priznanje sa zapada pozivom iz Brisela da se priključi programu Partnerstvo za mir.

Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta. 

Vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse a posebno je intenzivna sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Iz sedišta NATO se ističe da je srpska vojska učestvovala sa NATO ekspertima u obuci iračkog vojnog saniteta.

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sarađuje sa jednom od komandnih centara NATO za protivvazduhoplovnu odbranu CAOC, jer je zadužena za vazdužni prostor Crne Gore koja je članica tog vojnog saveza.

NATO u svim zvaničnim dokumentima gde se spominje KFOR nikada ne izostavlja rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Iskustva drugih neutralnih zemalja

Iako je Srbiju teško porediti sa drugim evropskim neutralnim zemljama jer reč uglavnom o članicama EU sa visoko razvijenim ekonomijama njihova saradnja sa NATO je formalno i faktički slična onoj kakvu ostvaruje Beograd. 

Balkan je zajednički imenitelj za neutralne zemlje Evrope. Sve učestvuju u mirovnim misijama EU i NATO u regionu i često imaju komandne funkcije.

Austrijanac predvodi EU snage u Bosni i Hercegovini a njegov sunarodnik je na čelu grupe za logistiku KFOR-a. Švajcarski oficir zamenik je komandanta međunarodnih snaga na KiM a njegov irski kolega zadužen je za bezbednost komande KFOR-a u Prištini. 

Pročitajte OVDE kako je američki diplomata šokirao Srbiju.

Izvor: balkansec. net

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA