Najnovije

NI POD NATO KRILOM SE NE OSEĆAJU SIGURNO OD SRBIJE: Hrvatska kreće sa nabavkom helikoptera UH-60M Black Hawk!

Skupštinski odbor za bezbednost jednoglasno je podržao opremanje hrvatske vojske višenamenskim helikopterima UH-60M Black Hawk. Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević je tom prilikom istakao da se mora voditi računa o bezbednosti države. Prema njegovim rečima nikada se više ne sme dogoditi 1991.godina kad je Hrvatska brutalno napadnuta od strane velikosrpskog agresora.

Black Hawk (Foto: pixabay. com)

Black Hawk je višenamenski helikopter koji je potpuno interoperabilan sa helikopterima OH-D Kiowa Warrior i ostalim borbenim sistemima HV.

„Sigurnost naših građana mora biti jedan od prioriteta. NATO je temelj naše sigurnosti uz hrvatsku vojsku. Konačno je i Hrvatska nakon pet godina napravila nacionalni plan kako doći do 2 posto BDP-a u resoru obrane, te definisala projekte koji su bitni za opremanje i modernizaciju. Znamo svi skupa kako je bilo 1991. kad je Hrvatska bila brutalno napadnuta „velikosrpskom agresijom“. Mi nikad više ne smemo doći u tu poziciju. Jasno da je čovek ključan. Najvažniji, i on mora imati sredstva, opremu, naoružanje. Ne da opet idemo u rat, nego da se možemo odbraniti. Videli ste koliko se naoružava Srbija, o tome moramo voditi računa“ – rekao je ministar Krstičević.

U američkoj i mnogim vojskama sveta ovaj je helikopter u masovnoj upotrebi i praktično je neka vrsta radnog konja tako projektovanog da ga se može ukrcati u trup transportnog aviona  C-130 Hercules (odnosno da dva komada stanu u jedan C-141 Starlifter, a njih šest u transportni C-5 Galaxy). Na taj način brzo ga se može prebaciti na bilo koje svetsko ratište.

Osim ručno sklopivog rotora i aerodinamične linije, trup helikoptera strukturno je napravljen tako da štiti posadu i putnike te podnosi i teža oštećenja bilo da je reč o neprijateljskoj vatri ili opterećenjima nastalima usled izuzetno tvrdog sletanja ili udara u površinu.

Black Hawk je dug 19,4, a visok 5,2 metra, s prečnikom rotora od 16,4 metra. Opremljen je inercijalnim i GPS navigacijskim sistemima, transponderima za razlikovanje prijateljskih od neprijateljskih letelica i uopšteno modernom digitalnom avionikom, čak i s takozvanom ” glass cabin ” komandnom tablom kakvu proizvodi izrealski Elbit.

Dva motora s ukupno 3988 konjskih snaga (na osovini rotora), omogućuju mu brzinu od 280 kilometara na sat, dolet od 511 km i plafon leta od 4626 metra. Opcije za naoružanje su mu 2 puta 7,62 Minigun M-2 Browning, rakete 70 mm Hydra ili nosači sa 16 reketa Hellfire dometa od 500m do 8 km. Uz dva člana posade može ukrcati 12 vojnika s punom borbenom opremom ili 6 nosila za ranjenike.

Rusi primenili tešku aviobombu KAB-1500 na džihadiste u Siriji, više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA