Najnovije

DOJČE VELE: Zapadni Balkan između Brisela i Pariza?

Ursula fon der Lajen, Žozep Borel i Oliver Varhelji jednoglasno su poručili Zapadnom Balkanu da se evropska budućnost ne dovodi u pitanje.

Samit EU i zapadnog Balkana (Foto: Jutjub)

Istog dana Emanuel Makron ponovio je svoje "ne". Šta je rešenje?

Kada je Francuska u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predsednik Emanuel Makron verovatno nije očekivao da će njegovo protivljenje nastavku postojeće politike proširenja podići Zapadni Balkan i njegovu budućnost na sam vrh agende Evropske unije, piše Dojče Vele.

Najpre je, posle oktobarske rasprave lidera Evropske unije o proširenju koja je tada zasenila sve druge teme Saveta EU, novi saziv Evropskog parlamenta usvojio rezoluciju o podršci proširenju na Zapadni Balkan.

Zatim je novi predsednik Parlamenta David Sasoli u prvu zvaničnu posetu van EU otputovao u – Skoplje.

Fon der Lajen: Promene mogu i paralelno sa proširenjem

I prve radne dane nove Evropske komisije takođe je obeležio Zapadni Balkan. Na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon stupanja na dužnost predsednice Komisije, Ursula fon der Lajen obratila se regionu.

"Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo Zapadnom Balkanu da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju EU", poručila je Fon der Lajenova. Ona je ocenila da je važno da se EU „drži ideje pristupnih pregovora“, ali i da sasluša pozicije zemalja-članica kada je reč o izmenama tog procesa.

"Kada je reč o pristupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama pruži prilika da počnu pristupne pregovore“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Hakerski skandal trese Ameriku! Više o tome OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA