Najnovije

MISTRAL STIŽE U SRBIJU: Poslednja generacija prenosnih raketnih sistema kratkog dometa dolazi u dve verzije!

Srbija će svoje oružane snage opremiti raketnim sistemima „Mistral-3“ u dve varijante, kao klasični laki prenosi raketni sistem koji se ispaljuje sa ramena, ali i kao integralni deo samohodnog PVO sistema Pasars-16.

Raketni sistem Mistral (Foto: Jutjub)

Srpsko Ministarstvo odbrane je potvrdilo nabavku francuskog PVO sistema kratkog dometa „Mistral-3“ u dve varijante. Ovaj sistem je razvila kompanija MBDA, a ugovor oko nabavke ovih raketa je potpisan sredinom jula ove godine. Procene su da će Srbija nabaviti 20-ak lansirnih jedinica ovog sistema sa oko 50 PVO raketa.

Nedavno je na Sardiniji visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala bojevom gađanju PVO sistemom “Mistral 3”. 

“Mistral 3” predstavlja poslednju generaciju prenosnih raketnih sistema kratkog dometa i u odnosu na slične sisteme ostalih proizvođača ističe se nizom naprednih karakteristika. Visoke manevarske sposobnosti rakete omogućavaju dejstvo po vazduhoplovima koji intenzivno manevrišu sa opterećenjem do 9g, veliki domet rakete koji omogućava dejstvo po vazduhoplovima na daljinama do 7,5 kilometara, bojeva glava velike razorne moći koja omogućava pouzdano uništenje cilja.

Ima i visoku otpornost na pasivne i aktivne sisteme za elektronsko ometanje upotrebom tehnologije matričnog infracrvenog detektora, mogućnost dejstva u složenim meteo-uslovima, danju i noću upotrebom infracrvene kamere visoke osetljivosti u sistemu za nišanjenje, mogućnost integracije u različite hibridne borbene sisteme.

Prenosni raketni sistem kratkog dometa “Mistral 3” biće isporučen u dve varijante. U prvoj će se koristiti kao laki prenosni PVO sistem, dok će u drugoj varijanti biti integrisan na artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16.

Integracijom u sistem PASARS-16 dobiće se sredstvo sposobno da pruži efikasnu PVO zaštitu oklopnim i mehanizovanim jedinicama neposredno iz borbenog poretka, kao i da ostvari vrlo efikasnu vatru po ciljevima na zemlji.

Šta bi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa srpskim „Pancirom“, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA