Najnovije

NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA I KOSMET U SRBIJI: Šta znači pojam ''Zapadna Srbija''?

Politikolog Nenad Kecmanović izjavio je da je poruka predloga imena "Zapadna Srbija" za Republiku Srpsku višeslojna i da može značiti da Srbi istovremeno "ne daju Kosovo i Metohiju i hoće Srpsku kao nezavisnu državu".

Republika Srpska (Foto: Jutjub)

Kecmanović je, analizirajući višeslojnost predloga imena, istakao da bi ovo tumačenje možda bio i najadekvatniji odgovor na dvostruke standarde Zapada na koje srpski narod već decenijama uzalud upozorava svet, apelujući na doslednost, pravo, zdrav razum.

- Umesto polemike, treba prihvatiti njihovu "logiku" i insistirati istovremeno na oba zahteva, jer na osnovu dva principa koji se priznaju u međunarodnim pravnim odnosima imamo pravo na oboje - naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za Politiku.

On je precizirao da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju ustavnopravni i istorijski argument, a u Republici Srpskoj teritorijalno-etnički i međunarodnopravni.

- Dakle, ne Kosovo i Metohija van Srbije i ne Republika Srpska u BiH nego Kosovo i Metohija u Srbiji i Republika Srpska van BiH - poručio je Kecmanović.

On je naveo da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik naziv "Zapadna Srbija" lansirao umesto Republika Srpska kao odgovor na bošnjačku pretnju apelacijom pred Ustavnim sudom BiH da Srpska promeni ime i naglasio da bi kolegijum sa troje stranih sudija i dva iz nacije predlagača, kao i uvek do sada, lako preglasao srpske i hrvatske.

- Zapadna Srbija, kako god je shvatili, jedna je od njih (alternativa) bar kao upozorenje zlovoljnim komšijama. "Zapadna Srbija" da Srpska ne bi postala "Severnoistočno Bosanska" - naveo je Kecmanović.

On je ocenio da je Dodikova reakcija "ako vam se ne sviđa Republika Srpska dobićete Zapadnu Srbiju" samo nastavak njegovih javnih molbi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u razgovorima u Briselu i Vašingtonu pomene i Republiku Srpsku.

- Poruka je višesmislena. Može da znači razmenu Kosova i Metohije za Republiku Srpsku, što u matici izaziva burno reagovanje, pa to više i ne pominje. Može, takođe da bude shvaćeno i kao ojačavanje Vučićeve argumentacije da ne da Kosovo i Metohiju jer, pominjući Srpsku, podseća "međunarodnu zajednicu" da, otme li južnu pokrajinu, mora da pusti i "manji entitet" da ode iz BiH - rekao je Kecmanović.

On je naveo da to može da bude protumačeno i kao udruživanja dva srpska zahteva: "Ne damo Kosovo i Metohiju i hoćemo Republiku Srpsku kao nezavisnu državu".

- "Zapadna Srbija" ne mora značiti ujedinjenje sa "maticom", nego stvaranje druge srpske države, kao što Albanci, uz podršku SAD i EU, stvaraju drugu nacionalnu državu - naveo je Kecmanović.

Kecmanović je istakao da političko vođstvo Srpske mora da vodi računa i o spoljnim i unutrašnjim pretanjama, ali pošto iz Sarajeva negiraju čak i dan rođenja i ime Republike Srpske, valja se boriti ne samo za vraćanje otetih izvornih dejtonskih nadležnosti nego i glasno razmišljati o alternativama, kakva je promena imena.

Da li za to vreme vlast u Beogradu pomaže u pravljenju Velike Albanije, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pesma o Republici Srpskoj

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA