Najnovije

UZBUNA U FSB: Otkriven plan Islamske države u Moskvi! GRU na udaru!

Ruski mediji su saznali za planove jednog od lidera Islamske države, Todžidina Nazarova (Abu-Usama Noraki) da se izvrše teroristički napadi u Moskvi, a glavna meta su pripadnici spoljne obaveštajne službe GRU.

FSB (Foto: RIA Novosti)

“Noraki je naredio svojim pripadnicima da najprije raznesu vojnike iz štaba GRU na autoputu Horoševsko, zatim putnike u železničkom saobraćaju, ali u oba slučaja FSB je imao vremena da spreči napade. Za to vreme, Noraki još uvek nije dostupan bezbednosnim službama”, piše ruski list Komersant.

Noraki je među islamistima poznat po tome što je orgnizovao terorističke napade u Švedskoj i Tadžikistanu. Po njegovom naređenju, vozač kamiona je zgazio pešake u Stokholmu. U Moskvi je grupa Nazarov-Noraki koristila ekstremističku grupu koja se okupila oko građevinskog radnika iz Tadžikistana, Musalima Babajeva. Babaev je pronašao istomišljenike u džamijama u glavnom gradu i gradu Jahromi blizu Moskve. Među njima su bili tadžikistanci, Jermeni i Rusi. Ćelijski sastanci su se odvijali u Babajevom stanu u ulici Suzdaljskaja u Moskvi.

„Memorijske kartice pametnih telefona koje su oduzete od njih bile su pune snimaka pogubljenja i eksplozija. Bilo je teško zamisliti kako je to moguće posmatrati celi dan “, rekao je jedan od učesnika istrage novinarima. Pod uticajem islamističke propagande, pripadnici ćelije su želeli da se "glasno izjasne", ali nisu mogli da odluče o terorističkom napadu dok Nazarov ne dođe u kontakt sa njima. Obećao je ljudima sredstva za putovanje u Siriju i njegove lične preporuke za pridruživanje "Islamskoj državi" *.

Vojni obaveštajni oficiri iz GRU-a izabrani su kao meta napada, jer je jedan od članova Babajevove ćelije živeo u kući na gradilištu u blizini moskovskog autoputa Horoševskoje, nedaleko od sedišta te službe. Radnik je imao priliku da posmatra kretanje vojnih kamiona i vojnog osoblja. Nakon toga, Babajev i njegovi saradnici bavili su se proizvodnjom eksplozivnih naprava na daljinsko upravljanje. Operativci FSB-a su ih držali u rukama, strahujući da bi pokušaji aktiviranja eksplozivnih naprava mogli da dovedu do smrti drugih ljudi.

U isto vreme, Nazarov-Noraki je uspeo da oformi i naoruža drugu bandu terorista u okrugu Odincovo u blizini Moskve, u kojoj su se nalazile tri osobe. Imali su dve jurišne puške AKS-74, granate, municiju i dve snažne bombe, koje su naredili da koriste 12. decembra 2017. na Dan Ustava. Prema Norakiju, ćelija je trebala istovremeno da raznese putnike voza na moskovskom centralnom prstenu i kupce tržnog centra Edelvajs u Balašihi kod Moskve. FSB je uspela da neutrališe ovu ćeliju.

Podsetimo se da su u jesen 2018. oficiri FSB-a priveli nekoliko grupa terorista koji su pripremali eksplozije u Rusiji. U Moskvi su zaustavljene aktivnosti šest članova ьeliэ ID, a čelnici ćelija međunarodne terorističke organizacije Hizb ut-Tahrir al-Islami uhapšeni su u Tatarstanu.

U oba slučaja, teroristi su koordinisani iz inostranstva, a njihovi lideri su delovali "u skladu sa doktrinom stvaranja takozvanog Svetskog kalifata". Uhapšeni teroristi su bili uključeni u stvaranje zatvorene mrežne strukture, privlačili nove članove u svoje redove, a takođe su nabavljali oružje i eksplozive.

Ko je pobedio Ameriku i Zapad, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

FSB hvata teroriste ID

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA