Najnovije

PUTIN I ASAD SE KOTRLJAJU OD SMEHA: Zapadni lideri im ovim izjavama naterali suze na oči

Klub pobednika nad kalifatom Islamske države se rapidno širi, iako su Velika Britanija, Francuska proglasile odlučujuću ulogu u slamanju otpora ID, to je čak uradila, zamislite i Estonija.

Putin i Asad u Hmejmimu (Foto: RIA Novosti)

Sve je to usledilo nakon izjave Sirijskih demokratskih snaga podržanih od SAD koje su takođe priznale da je ID poražena u dolini Eufrata.

Francuski predsednik Emanuel Makron je 23. marta izjavio da je pad poslednjeg bastiona ID u Siriji uklonio izvor potencijalnih terorističkih napada u Francuskoj. Britanska premijerka Tereza ​​Maj je takođe na Tviteru objavila da je Velika Britanija porazila ID.

NJena tvrdnja da je Velika Britanija zaslužna za poraz ID usledila je nakon izveštaja da su britanske vazduhoplovne snage ubile 4.013 članova ID i ranile 302 njih u Siriji i Iraku u periodu od septembra 2014. do januara 2019. godine. Ministarstvo odbrane je priznalo da je odgovorno za 1 (jednu) civilnu žrtvu.

Estonija je objavila da je snažno doprinela porazu ID i pobedu je proglasio već u februaru 2019. estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser tokom posete SAD kako bi prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Globalne Koalicije za borbu protiv Islamske države.

Istina je da je "iznenađujuće" što je ID poražena zbog pristupa niskog napora i niskog intenziteta koji je preuzela Globalna koalicija. To je uglavnom zbog činjenice da kada je Obama bio predsednik SAD, koalicija predvođena SAD zapravo nije bila usmerena na poraz kalifata.

Međutim, napori sirijske vojske, Rusije, Irana i Turske prisilili su globalnu koaliciju da "pobedi" kalifat, u suprotnom bi slava u potpunosti prešla na "pogrešnu stranu". To bi, pak, dovelo do toga da Bašar al - Asad mnogo lakše i ranije konsoliduje sirijsku teritoriju.

Ratoborni Druzi poslali snažnu poruku Donaldu Trampu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Islamska država je poražena u sirijskom gradu Baguzu, koji je bio njeno poslednje uporište u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA