Najnovije

STRAHOVITA OSVETA TALIBANA: Oboren američki bombarder B-52!

Talibanski militanti tvrde da su oborili američki B-52 teški bombarder, izveštava sirijski Muraselon. Incident se navodno dogodio kada je avion napustio vazduhoplovnu bazu Šavrab u južnom Avganistanu u ranim jutarnjim satima u sredu.

Talibani (Foto: Jutjub)

- Mudžahedin Islamskog Emirata danas je rano ujutro pogodio bombarder B-52 iz teškog oružja u oblasti Lar u okrugu Vašir u provinciji Helmand - rekao je portparol talibana.

Za B-52 se tvrdi da se oboren nakon vazdušnog napada. I avganistanske i američke vlasti tek treba da komentarišu ovo pitanje. Trojica američkih vojnika poginula su 8. aprila u bombaškom napadu na kolonu u blizini vazduhoplovne baze Bagram u severoistočnom Avganistanu. Teroristička grupa preuzela je odgovornost za napad.

Talibani su se pojavili 1994. na vrhuncu građanskog rata u Avganistanu. Grupa je imala vlast u većem delu zemlje između 1996. i 2001. godine; tokom ovog perioda, uvela je islamski šerijatski zakon. Talibani su smenjeni sa vlasti od strane Koalicije koju su predvodile SAD 2001. godine i od tada vode gerilski rat protiv vlade u Kabulu i NATO snaga u Avganistanu i susednom Pakistanu.

Ruski izaslanik u Avganistanu izjavio je u februaru da militanti kontrolišu najmanje 50 posto teritorije Avganistana, a njihovi redovi uključuju od 3.500 do 10.000 boraca Islamske države, koji redovno vrše terorističke napade širom zemlje.

Konvoj sirijske vojske misteriozno nestao. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Život pod talibanima u Avganistanu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA