Najnovije

TEST: Kako je sovjetski vojnik mogao da preživi pogodak „kuršuma“ ispaljenog iz šmajsera? (VIDEO)

Video-klip je napravila medijska kuća „Kalašnikov.Media“. Na njemu je demonstrirana tehničko-taktička sposobnost nemačkog automata MP-40 (Šmajser), koji se masovno upotrebljavao na Istočnom frontu od strane vojnika Vermahta i SS jedinica.

MP-40 (Foto: Jutjub)

Osnovni cilj ovog klipa je bio da se vide balistička svojstva metka koji je koristio ovaj automat. Da li je sovjetskog vojnika koji se nalazio sa suprotne strane nišana, mogao da spase pešadijski ašov, vojna čuturica ili kopča od opasača, ukoliko bi ga pogodio metak ispaljen iz ovog automata.

Tehnički konsultant Koncerna „Kalašnikov“, Vladimir Onakoj, koji inače i vodi ovu emisiju, rešio je da testira dosta rasprostranjeno uverenje da su pojedini elementi opreme sovjetskog pešadinca bili neprobojni za nemačko streljačko oružje, gde su često i spasavali život pogođenom vojniku. Ovaj put je izbor pao na legendarni nemački automat MP-40, koji je u ratnim godinama proizveden u više miliona komada.

Test je izveden na specijalnom strelištu, a gađalo se u metu na daljini od 50 metara. „Metak za automat MP-40 je veoma slab, i ukoliko sa njim uspemo da probijemo sva tri predmeta, to znači da pešadijska oprema nije mogla da spase pogođenog vojnika od ostalog nemačkog streljačkog oružja“- rekao je ekspert.

I naš test je mogao da počne.

Prvi metak je pogodio kopču za vojnički opasač, u koju se ekspert možda i najviše uzdao da može da izdrži direktan pogodak. Međutim, metak je uspeo da probije ovaj metalni komad vojničke opreme. Što se tiče vojne čutirice, ona je glatko probijena. Međutim, pešadijski ašov se nije mogao probiti. Dva kuršuma su ga veoma precizno pogodila, ali nijedan nije mogao da prođe kroz njega, ostavljajući samo mala oštećenja koja su u suštini nebitna (deformacija „ulubljenje“ na površini ašova).

„Mit o tome da elementi pešadijske opreme mogu da zaustave metak, uopšte nije fikcija. Od tri pretendenta koja su danas testirana, pobedio je pešadijski ašov“- na kraju je rezimirao ekspert.

Kako je nepoznati avion uleteo u ruski vazdušni prostor, pogledajte OVDE.

Izvor: Bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA