Najnovije

JEREMIĆ: Vučić može da nas pohapsi i pobije ili...

Opozicija koja protestuje sa građanima već pet meseci predstavila je u subotu ekspertski tim koji bi sa predstavnicima vlasti razgovarao o glavnim problemima koji su istaknuti na protestima "1 od 5 miliona".

Jeremić (Foto: Jutjub)

Iz vlasti stiže i prva reakcija. Premijerka Ana Brnabić kaže da nije zainteresovana za pregovore sa timom u kojem je reditelj Srđan Dragojević, kao i da razgovore zahteva deo opozicije koji nije učestvovao na izborima.

U vlasti još nema volje da se razgovara sa onima koji demonstriraju subotom, bez obzira na to što pregovarači neće biti stranački lideri. Premijerka je pronašla zamerku i u predloženom ekspertskom timu.

"Taj ekspertski tim mi je čudan da se zove ekspertski ako je u njemu jedan Srđan Dragojević i ne znam kako su mogli da identifikuju da je osoba koja je nas nazivala od stoke do svinja prava osoba za dijalog sa vlašću, meni se čini da nije, ali ako oni nemaju bolju osobu za dijalog, dobro, ja nisam naročito zainteresovana da razgovaram sa takvim ljudima", rekla je premijerka Ana Brnabić.

"Već mesecima i godinama lideri opozicije, a i mnogi drugi koji imaju kritički stav prema režimu bivaju nazivani bitangama, fašistima, lopovima. Ministar spoljnih poslova nas je nazvao đubradima, to nije za očekivati od nekog ko je šef srpske diplomatije, to etiketiranje je rezultat ukupne tenzije u društvu dizanja etičkih brana za koje je pre svega kriva vlast", smatra predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Eksperti izabrani na mitingu u subotu poruču da je dijalog neophodan.

"Ja sam poziv prihvatio, ali moram da kažem da još ne znam po kom principu ćemo raditi i šta je tačno ideja. Nisam siguran ni da je vlast baš spremna da izađe u susret tom zahtevu, ali bih rekao da je jako bitno da do dijaloga dođe i da definitivno postoji potreba da mi sve one poruke koje se šalju vratimo u normalne tokove", docent FPN i član stručnog tima za dijalog Dušan Vučićević.

Savez za Srbiju saopštava da u narednim danima građane očekuju tri okupljanja. U sredu kada se obeležava treća godišnjica od rušenja u Savamali, u subotu 27. aprila nema pauze biće ponovo protest kod Terazijske česme, kao i sledeće subote 4. maja. O pregovorima, kako kaže lider Narodne stranke, odlučuje samo predsednik Srbije.

"O tome ne odlučuje Ana Brnabić, o tome odlučuje Aleksandar Vučić, a on može ili da nas pohapsi i pobije ili da na kraju pristane da pregovara i to ne pod njegovim uslovima", kaže Vuk Jeremić.

Pojedini novinari, ipak, ocenjuju da predsednik Srbije neće tako olako sesti za sto sa ekspertima koje predlaže opozicija.

"Ja mislim da treba na neki način da se pregovara, ako ne možemo da pričamo sa ovim sa onim, onda da se nađe ko sa kim može da priča, pa onda neka se priča. Mene plaši da mi ovo nećemo moći da postignemo bez posredovanja sa strane i to je ona najgora situacija koja će se desiti u Srbiji", smatra novinar Slobodan Georgiev.

Ono što premijerka Srbije još navodi kao prepreku za pregovore je to što traži deo opozicije, koja, kako tvrdi, nije učestvovala na izborima.

Da li će sa Zelenskim početi nova era odnosa Rusije i Ukrajine ili će bivši glumac izvući deblji kraj pročitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA